Természetvédelmi területet áldoznak be a gödi akkugyár bővítésére

A gödi akkumulátorgyár víziközműveinek bővítése a környéki településeket is hátrányosan érinti. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó beruházás miatt fákat vágtak ki a Duna-parton, valamint Natura 2000 besorolású területet is feltúrnak másfél kilométeres hosszúságban.

 

2023. május 26., 17:41

Szerző:

A 32 milliárd forint közpénzből „kiemelten közérdekű” besorolást kapott munkálat nem a lakosság, hanem az akkumulátorgyár vízigényének kiszolgálását célozza. Az ipari szennyvizet egészen Vácig tervezik elvezetni – írta megy az atlatszo.hu. Hozzátették, hogy a Samsungtól távolabb lakó sződligeti és váci lakosok közül sokan csupán mostanában szembesültek azzal, hogy a gödi akkugyár bővítése őket is érinti.

Mindezt a gyár hatalmas vízigénye kényszeríti ki, amihez a Duna vizét 8,5 kilométer hosszú csatornarendszerrel szállítják majd Vácról a gödi iparterületre, az akkugyár szennyvizét pedig 13 kilométer hosszan lefektetett vezetékek viszik egy új szennyvíztelepre.

Az építkezés részben természetvédelmi területek érintésével zajlik – emeli ki a portál. Emlékeztetnek arra, hogy Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő a 2022-es választások előtti kampány idején megígérte, hogy a csatornázás el fogja kerülni a lakóövezeteket. Ez most mégsem felel meg a tényeknek.

Ám a többször módosított nyomvonal így sem tudja elkerülni a lakóházakat. A Göd, Sződliget, Sződ és Vác városszéli utcáiban lakók nyelik a port és tűrik a munkagépek keltette zajt. A nyomvonal-módosításokat az is indokolta, hogy az építkezés minél kisebb szakaszon érintsen természetvédelmi területeket. Csakhogy ezt nehéz megoldani:

Ráadásul a gyár vízigényét kielégítendő a munkálatok során nincsenek tekintettel a  természetvédelmi területekre sem: a Duna melletti ártéri rész ugyanis védett természetvédelmi terület és Natura 2000 besorolású a gödi Debegió-hegy. Másfél kilométer hosszan a nyomvonal ezeken a természetvédelmi területeken halad át vagy érinti őket és három erdőrészletben is fákat kell kivágni a csatornázási munkák miatt.

A munkálatok néhány hónapja indultak meg. Az építkezés miatt a Duna-parti szakaszon, természetvédelmi területen rengeteg fát kellett kivágni, ottjártunkkor a kivágott fákat már elszállították a bicikliút mellől.

Az Átlátszó megpróbált információt szerezni mind a beruházó, mind az engedélyeket kiadó illetékesektől.  

A Mészáros és Mészáros Zrt.-től és a Duna-Ipoly Nemzeti Parktól (DINPI) azt kívánták megtudni, hogy az Előzetes Vizsgálati Dokumentációban előírt áttelepítések, köztük a fokozottan védett homoki kikerics példányainak áttelepítése valamint a védett növények területének elkerítése ügyében milyen egyeztetések és milyen tevékenységek történtek.

Mivel egyik féltől sem kaptak választ, közadatigényléssel fordultak a Pest Megyei Kormányhivatalhoz és a DINPI-hez. Egyelőre a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága reagált a 15 napos válaszadási határidő leteltével.

„Tekintettel arra, hogy adatigénylése jelentős terjedelmű, nagyszámú adatra vonatkozik, amelynek teljesítése igazgatóságunk alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, (…) a válaszadási határidő 15 nappal meghosszabbításra kerül.”

Azonban a hosszabbítás leteltével megküldött válasz sem tartalmazott jelentős terjedelmű és nagy számú adatot – írja az atlatszo.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció. Tüntetés Európa legnagyobb akkumulátorgyárának beruházása ellen Debrecenben 2023. február 4-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

 

 

 

Ángyán József, az Orbán-kormány volt államtitkára azt mondta a 24.hu-nak adott interjújában, hogy  Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozíció betöltésére. Az államfőt Dobrev Klára nemrég azzal vádolta meg, hogy külföldieknek játszott ki magyar termőföldeket.