Napokon belül indul az iváncsai akkugyár, a lakosságot védő létesítmények meg sehol

A Szabad Európa információ szerint az iváncsai akkugyár napokon belül megkezdi a termelést, miközben a lakosokat védő létesítményeket még el sem kezdték építeni.

2023. november 1., 16:46

Szerző:

November 6-tól kezdődik a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban – értesült a Szabad Európa. A dél-koreai cég egy november 3-i, egynapos próbát követően november 6-án, hétfőn hivatalosan is megkezdi a termelést. Az elsőidőszak ugyan tesztüzem lesz, de lap úgy tudja, hogy csak az üzem van kész és sem az azt kiszolgáló infrastruktúrát, sem az iváncsaiakat a termelés mellékhatásaitól védő létesítményeket nem kezdték el még építeni. A gyárhoz elvileg egy iparvágány is tartozna, illetve kibővített közúti összeköttetés az M6-os autópályához.

Az előírások szerint az üzem és a település között véderdőt is telepíteni kellene, de ez még szintén nem kezdődött meg, mint ahogy csak egy hosszan elhúzódó, néhány méter magas töltés jelenti a zajvédelmet is. Az iváncsaiak már régóta panaszkodnak, hogy a gyár miatt radikálisan megnőtt a zajterhelés, szükség lenne zajvédő falra. Erre ígéret már elhangzott, de annak, hogy a közeljövőben lesz is belőle valami, semmi jele.

Ahogy arról korábban írtunk, megkapta az egységes környezethasználati engedélyt az SK On Hungary Kft. iváncsai akkumulátorgyára annak ellenére, hogy veszélyes anyagok tömkelegével dolgoznak majd.

A gyár első dolgozóit az SK komáromi üzemében képezték ki. A négyszáz ember nagyjából húszszázalékos kapacitást jelent.„Némi túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy az elején a szigetszentmiklósi akkutemetőre termelnek majd Iváncsán” – mondta egy névtlelenséget kérő informátor a lapnak, aki szerint ez a periódus minden termelőüzem életében a gépek megfelelő beállításáról és arról szól, hogy élesben is kiderüljön: melyik munkás mennyire képes a termelésben hasznosítani a tanfolyamon elsajátítottakat.

A  tervek szerint 2024 közepére már teljes kapacitással működhet az iváncsai üzem. A cég vezetőinek korábbi közlése szerint az a cél, hogy évi 30 GWh-nyi teljesítményt adó akkumulátor készüljön egy évben Iváncsán.

(Kiemelt képünkön: az akkugyár. Fotó: SK on Hungary Facebook oldala)