Árpád híd – Hétfőtől negyven napos lezárás

Felújítás miatt hétfő reggel 9 órakor egy sávot lezárnak az Árpád híd Pest felé vezető oldalán, a margitszigeti lehajtó utáni szakaszon; a munkálatok várhatóan negyven napon át tartanak – közölte a Budapest Közút Zrt. az MTI-vel.

2024. február 11., 09:43

Szerző:

A Közút tájékoztatása szerint a forgalomkorlátozást a dilatációcserével kapcsolatos munkálatok miatt vezetik be az Árpád hídon. Azt is közölték, hogy a közúti forgalom napközben két sávon haladhat, óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozás mellett. Este 10 és reggel 5 óra között a híd Pest felé vezető oldalán további egy sávot lezárnak a margitszigeti lehajtó után. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai a korlátozás idején is a megszokott rend szerint közlekednek – áll a közleményben. 

Emlékeztettek arra, hogy a Budapest Közút megbízásából több helyszínen zajlottak dilatációjavítások és hídszigetelési munkálatok tavaly ősszel a fővárosban, például az Erzsébet híd pesti és budai hídfőjénél, valamint a Kacsóh Pongrác úti és a Hungária körúti felüljárón is.

A méretei miatt az Árpád hídé lehet a legnagyobb hídfelújítási munka Budapesten

A Budapest Közút a jogszabályi előírásoknak megfelelően – a baleset, árvíz, földrengés vagy bejelentés alapján végzett rendkívüli vizsgálatok mellett – fél évente felülvizsgálja a hidak minden szerkezeti elemét. Az ennél is átfogóbb, úgynevezett fővizsgálatokat tízévente, pályázaton kiválasztott független szakértők végzik, akik részletes, minden szerkezeti elemre kiterjedő műszeres és laboratóriumi vizsgálatokkal mérik fel a hidak állapotát-

Az Árpád híd villamospályáját tartó szerkezet 1950-ben, a közúti forgalmat lebonyolító szerkezet 1980-84 között épült. A vasbeton járdalemezeket 2003-ban acéllemezre cserélték, azóta többször dilatációkat is cseréltek. A Margit szigetre vezető egyenes lehajtót 2015-ben újították fel. A híd legrosszabb állapotú eleme a margitszigeti vasbeton műtárgy, amit 1950-es elkészülte óta nem újítottak fel.

A hídon az acélszerkezetek korróziós állapota rohamosan romlik.

(Kiemelt képünk: A budapesti Árpád híd. Fotó: Wikimedia Commons/Random photos 2000)

 

 

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.