Szándék már van az egészségügyi szakdolgozók béremelésére, csak épp pénz nincs

A kormányzat azon dolgozik, „az orvosi béremelést kövesse a szakdolgozói béremelés is”, ám megoldást az Uniótól várnak. 

2022. szeptember 10., 08:15

Szerző:

Csökkentené az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók jövedelme közötti különbséget a kabinet – ígérte a szakállamtitkár, de azt nem tudja, hogy mikor és miként – írja a Népszava.

Most nem gonosz Brüsszel

Az eredetileg nyár végére ígért új egészségügyi stratégia legkorábban október közepén kerülhet a kormány elé – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Siófokon rendezett kongresszusán pénteken. A politikus beszélt bérkérdésekről is, igaz, semmi konkrétumot nem tudott mondani.

Mint kifejtette, a kormány elé terjesztett javaslatában azt indítványozta, hogy a januári orvosi béremeléssel egyidejűleg mérséklődjön a különbség az orvosok és a szakdolgozók jövedelme között. (Míg korábban az orvosok átlagosan nagyjából kétszer annyit kerestek papíron, mint az ápolók, ez az arány mostanra három-négyszeresére nőtt.) Takács Péter hozzátette, „mindenki azon dolgozik”, hogy a szakdolgozók többet tudjanak hazavinni, ám szerinte ennek egyik feltétele, hogy sikerüljön az megállapodásra jutni Európai Unióval.

„Most azt tudom mondani, hogy a kormányzati szándék adott ahhoz, hogy az orvosi béremelést kövesse a szakdolgozói béremelés is.”

Később, az államtitkár előadása után, amikor a hallgatóságból Szánti Istvánné, a köztestület egyik alelnöke azt firtatta, miért az európai uniós pénzhez van kötve az ágazat bérfejlesztése, ha az egészségügy működtetése állami feladat, Takács Péter azt válaszolta, „az Európai Unió nem az egészségügyi bérekre adja a pénzt, de ha az onnan várt összeg megérkezik, az növeli a kormány mozgásterét.”

(Kiemelt kép: az egészségügyi dolgozók tüntetése a Hősök terén, 2021.07.1-én. Fotó: Merész Márton / 168)