Akár százezren is utcára kerülhetnek az energiaár-emelkedés miatt

A brutális energiaár-emelkedés miatt nem csak a lakossági rezsiterhek növekednek, de a munkahelyek is veszélybe kerülnek.

2022. szeptember 13., 07:29

Szerző:

Néhány hét alatt több száz vendéglátóhely zárt be az országban az energiaár-emelkedés miatt – ezt az Ipartestület elnöke nyilatkozta az RTL Híradónak. Azt mondja, végleg vagy átmenetileg még ezrek húzhatják le a rolót.

Akár százezren is elveszíthetik az állásukat

A Portfolio úgy számol, akár százezren is elveszthetik állásukat, ha a gázár a tavalyi többszöröse marad.

Nem az üveggyártásnak áll a zászló. Átlag felett emelkednek a költségek az energiaigényes ágazatban. Az egyik üzemben néhány hete állították le az egyik kemencét. Várhatóan jövő tavaszig tart a korlátozás. A cég vezetői egyelőre nem válaszoltak a Híradó kérdésére, hogy ez mekkora leépítéssel járhat. A környéken úgy tudják, még senkit sem küldtek el a gyárból.

A vendéglátóiparban viszont elbocsátások kezdődtek az Ipartestület szerint. A vállalkozások nagy részének ugyanis hat-nyolcszor magasabb gázszámlával kell terveznie októbertől, mert akkor jár le a még kedvező árú, éves energiaszerződése.

Már több százan kényszerültek bezárni a várható energiaár-emelkedések miatt – mondt a Híradónak Kovács László, a Vendéglátók Ipartestülete elnöke. Úgy számolnak, akár 10 ezren lehúzhatják a rolót, végleg vagy átmenetileg a következő hónapokban. 

„Ha ezek a kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, akkor félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében” – tette hozzá az elnök.

A Portfolio szerint csődhullám jön, ha a gázár hónapokig a tavalyi többszöröse marad.

Az optimista forgatókönyv az, hogy néhány tízezer ember fogja elveszíteni a munkáját a következő hónapokban az energiaválság miatt. A rosszabb forgatókönyv pedig az, hogy százezeres nagyságrendű lesz a leépítési hullám – mondta Hornyák József, a Portfolio.hu makroelemzője.

(Fotó: 168.hu | Merész Márton)

Jövő hétfőn magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozót tartanak Budapesten, a tárgyalások fő témája az illegális migráció elleni közös fellépés – erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket az MTI-nek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár csütörtökön.