Kilátástalanság a köbön: hitelből rezsiszámla

Az energiaválság eredményeképpen mára az áram és a gáz tízszer annyiba kerül a piacon, mint a koronavírus járvány idején. Ez egyrészt megjelenik a többi termék és szolgáltatás árában, vagyis emeli az inflációt, másrészt sok fogyasztó számára tartozáshalmozást, végül csődöt jelent. Annak jártunk utána, milyen lehetőségek vannak a hitelpiacon a megnövekedett rezsitételek finanszírozására, illetve mit tesz a szolgáltató a fizetésképtelenség elkerülésére.

2022. szeptember 12., 19:24

Szerző:

Ahogyan egyre emelkednek az energiaárak, a legtöbb vállalkozás és lakossági fogyasztó számára úgy válik elérhetetlenné az áram- és gázszolgáltatás, hogy bár van elérhető mennyiség, nem tudja azt megfizetni. A rezsicsökkentés csökkentése után augusztus 22-től kezdte kiküldeni az MVM Next Kereskedelmi Zrt. az új áras számlákat. Szerkesztőségünkben is monitoroztuk a változó lakossági áram-és gázszámlákat, és az összegek alapján egyelőre nem látszik arra vonatkozóan optimális megoldás, hogy az éves elszámolás utáni esetleges visszafizetésig miből lehet finanszírozni a hétszeres szorzóval számolt gáz-, és a  rendszerhasználati díj miatt jelentősen megnövekedett elektromos áram számlát. Hitelszakértővel vettük sorra, milyen megoldásban gondolkodhatunk.

Még mindig nem egyértelmű, mi alapján számol a szolgáltató

 A kiküldött számlák alapján ugyanis nem az az egyszerű képlet működik, hogy ha az ember felelősen a kedvezményes fogyasztási határ alatt tartja az igényeit, akkor a régi, kedvezményes áron jut gázhoz vagy áramhoz. Eléggé kusza, hogy mit hogyan számolnak el az új díjszabás alapján. Csak a mai napon hét vészhelyzeti rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, a kedvezményes gázárhoz kapcsolódóan. Annyi bizonyos, hogy a számla végösszege nem a kormányzati kommunikációban hangsúlyozott 144 köbméter felhasználásától - vagy fel nem használásától függ, - hanem attól, hogy a hónapban a felhasználó mennyi gázt fogyasztott el a szolgáltató által meghatározott fogyasztási jelleggörbéhez képest. Augusztusban például 15 köbmétert az engedélyezett kvóta. Ha valaki ennél többet fogyasztott, mert például a melegvizet is gázkazán szolgáltatja, akkor piaci áron kapja a 15 köbméter feletti gázt. Az éves elszámolásban aztán valamilyen módon visszakapja ezt az összeget, amennyiben az éves fogyasztása a kormány által meghatározott évi átlagfogyasztás alatt maradt.

De addig, amíg visszakapom a pénzem, miből fogok élni?

Azoknak, akiknek a megnövekedett rezsiköltségei olyan mértékűek, hogy a havi bevételeikből nem tudják azt finanszírozni, nem sok jóra számíthatnak. Megkérdeztük Argyelán Józsefet, a Bankmonitor hitelszakértőjét, hogy milyen megoldást javasol azoknak, akiknek hirtelen jelentős rezsiszámla-növekedéssel kell szembesülniük.

„A megnövekedett energiaárak által okozott krízis megoldása nehéz kérdés, több szempontból is. Vannak ugyan szabadfelhasználású hitelek, hitelkártyák, személyi kölcsönök, szabad felhasználású jelzálog hitelek, ám ezek nem jelentenek megoldást, ugyanis. Egyfelől a a hitelcél ebben az esetben egy olyan, a mindennapi élethez kapcsolódó kiadás finanszírozása, ami minden hónapban megjelenik a kiadások közt egészen addig, amíg az energiaválság tart. Egyfelől rövid távon nem látszik az, hogy az energiaválság okozta helyzet megoldódna, nem tudjuk, mikortól fognak csökkenni a számlák, így beláthatatlan, mekkora hitelösszegről is beszélünk. Másfelől a bank számára bizonytalansági tényezőt jelent, hogy ha egy háztartás nem tudja kigazdálkodni a közüzemi számlákat. Mi a biztosíték arra, hogy a hiteltörlesztést fizetni tudják? Az így felvehető összeg 3-4 hónapra oldja meg a fizetésképtelenséget, utána a megnövekedett rezsiszámlákat és a hiteltörlesztést is fizetni kell, és ez a hitelspirál kapuja. Senkinek sem javaslom, hogy a rezsiköltségek finanszírozására hitelt vegyen fel” – mondja Argyelán.

A szakértő szerint azoknak, akiknek a hirtelen megugró energiaárak miatt az elszámoló számlája lett erősebb összeg, egy áthidaló hitel vagy személyi kölcsön megoldás lehet, amennyiben az energiafogyasztást a kedvezményes fogyasztási határ alatt tartja és fizetni tudja az elszámoló számla befizetésére felvett hitelt is.

„Érdekes lehet hitelt felvenni egy olyan energetikai korszerűsítés finanszírozására, amivel csökkenthetjük a számlánkat. Ez ugyan egy nagyobb kiadás, adott esetben jóval nagyobb, mint a számla, ám a beruházás eredményeképpen érdemben csökkenek a havi kiadások, és ezzel megnyerjük a havi törlesztőrészlet összegét. Akár egy napelem-pályázat, akár a fűtésrendszer korszerűsítése is szóba jöhet, amihez elérhető az otthonfelújítási támogatáspályázat, de fontos tudni, hogy ez utóbbi esetében a munkálatoknak még idén be kell fejeződnie. Egyes bankok pedig már bevezettek egy piaci alapú zöld hitelt, amellyel energiahatékony lakások vásárlása, korszerűsítése érhető el” – foglalta össze a lehetőségeket Argyelán József.

A kérdés tehát továbbra is az, hogy akinek a pénztárcája nem bírja el a megnövekedett rezsiszámláját, és energiahatékonysági beruházásokat sem engedhet meg magának, mert például nyugdíjas vagy olyan egyedülálló, aki nem tud a kedvezményes pályázatokkal élni, milyen megoldásokhoz folyamodhat. Kérdéseinkkel megkerestük az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-t, amint érkezik válasz, frissítjük a cikkünket.

(Kiemelt fotónk: Egy konyhai gáztűzhely égő gázrózsája. MTVA/Bizományosi: Róka László)

 

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.