Így morzsolja fel a nyugdíjemelést az elszabaduló infláció

Idén háromszor korrigálja a kormány a nyugdíj összegét. A kérdés az, hogy a megnövekedett élelmiszerárak és rezsiköltségek nem gyűrik-e maguk alá a megemelt nyugdíjakat.

2022. szeptember 8., 11:14

Szerző:

Hiába érkezik novemberben korrekció és prémium is, az infláció még mindig felemészti a nyugdíj háromszoros felülvizsgálatát - írja a Forbes. 

Amit a kormány tett

Januárban a nyugdíjtörvény szerint a tavaly év végi, 2022-re szóló inflációs várakozásnak megfelelően 5 százalékkal növelte az állam a nyugellátást, majd rendkívüli intézkedésként júliusban tovább – 3,9 százalékkal – emelte az ellátás összegét. Novemberben érkezik a nyugdíjrendszer ismételt felülvizsgálása. Ez a január-október közötti időszakra kapott, valamint az év elején kiutalt 13. havi nyugdíjat visszamenőlegesen is érinti. Az elemzők szerint nagyjából 6 százalékos emelésre számítanak.

Ezen felül jöhet újra a nyugdíjprémium is: a szintén törvényben előírt bónuszt várhatóan idén is megkapják a nyugdíjasok. A prémium összege 50 ezer forint körül alakulhat, de erre az összegre nem mindenki számíthat.

Az utólagos inflációs korrekció és a prémium együttes összege nagyjából pont egy 14. havi nyugdíjként érkezik. 

Ugyanakkor ahogy azt mi is megírtuk, augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 15,6 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, egy hónap alatt 1,8 százalékkal nőttek – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerárak brutális mértékben lőttek ki. Mindez az energiaárak elszabadulásával együtt hatalmas veszélyforrás a nyugdíjasokra nézve. 

(Kiemelt fotónk illusztráció: Kézbesítő átadja a nyugdíjprémiumot. MTI/Illyés Tibor)

 

 

Tegnap 14:59

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.