Részletben is befizetheti a gépjárműadót, mutatjuk hogyan!

Hamarosan elérhetőek a személyijövedelemadó-bevallások és részletben is befizetheti a gépjárműadót. 

2024. március 12., 08:32

Szerző:

Március 15-től elérhetővé válnak a személyijövedelemadó-bevallások az eSZJA oldalán és részletben is befizetheti a gépjárműadót. Az SZJA  értesítéseket 5,6 millió embernek küldi ki a NAV, az érintetteknek pedig május 21-ig van lehetőségük ezt elfogadni vagy módosítani. Nem árt észben tartani, hogy a bevallásból kimaradhattak olyan tételek is, amelyek után adózni kell, így tényleg érdemes alaposan végigolvasni a dokumentumokat – írja az Index.

A gépjárműadó befizetésére így lehet részletet kérni 

Új opcióval rukkolt elő hétfőtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Hétfőtől ugyanis a NAV mobilapplikációján keresztül is befizethetik az ügyfelek a gépjárműadót, amelyet idéntől már egy alkalommal, április 15-ig kell rendezni az eddigi kettő helyett, ám van lehetőség részletfizetést kérni. A NAV vezetése hétfőn mutatta be, hogy az applikáción keresztül mindössze 2-3 perc alatt igényelhető a lehetőség, hogy a gépjárműadót öt részletben fizethesse be az adózó. Az applikáció erről visszajelzést küld, és nyomon is követhető rajta a részletek befizetése.

NAV sajtóeseményén elhangzott, hogy március 15-étől 5,6 millió magánszemély, őstermelő, egyéni vállalkozó kapja meg személyijövedelemadó-bevallásának tervezetét, amelyet az eSZJA-oldalon tekinthetnek meg az ügyfélkapuval rendelkezők. A bevallás ugyanakkor kérhető postai úton is. Azonban fontos kiemelni, hogy a bevallásból több olyan tétel is hiányozhat, amelynek feltüntetése az adózó érdeke is. Ilyen például az ingatlan-bérbeadás vagy az ingóságértékesítés, továbbá az egyéni vállalkozói, őstermelői tevékenység.

Számos adókedvezmény vehető igénybe, évi több százezer forint maradhat a zsebében

Évi több százezer forint maradhat a zsebében, ha az alábbi kedvezményeket veszi igénybe. Az idei évben számos fontos változás történt – főként a minimálbér emelkedésének köszönhetően – a személyi kedvezmények terén, melyek érintik a súlyos fogyatékossággal élők adózási helyzetét.

A személyi kedvezményt súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra vonatkozó határozat alapján lehet igénybe venni. A súlyos fogyatékosságot a 335/2009. (XII. 29.) EüM rendelet részletezi, hogy ilyen állapotnak minősül például, ha valakinek hallásküszöbértéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 decibel felett van, vagy aki végtaghiánytól szenved. Az is jogosult, aki a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségével küzd, súlyos szervi immunkárosodása van, de az is, akinél diagnosztizálták bizonyos emésztőrendszeri betegséget.

A kedvezmény érvényesítése évközben adóelőleg-nyilatkozattal történik, melyet az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz – írja a lap, és emellett az adóévre vonatkozó szja-bevallásban is érvényesíthető. A személyi kedvezményekkel kapcsolatos részletes információkat és a friss szabályokat a 2024-es évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján is elérhetik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt