Évi több százezer forint maradhat a zsebében, mutatjuk hogyan!

Számos kedvezmény vehető igénybe, évi több százezer forint maradhat a zsebében. Mutatjuk hogyan veheti igénybe! 

2024. március 8., 16:59

Szerző:

Évi több százezer forint maradhat a zsebében, ha az alábbi kedvezményeket veszi igénybe. Az idei évben számos fontos változás történt – főként a minimálbér emelkedésének köszönhetően – a személyi kedvezmények terén, melyek érintik a súlyos fogyatékossággal élők adózási helyzetét – írja a Portfolio. Mutatjuk mi a teendő. 

Havi 88 900 forint maradhat a zsebében

A személyi kedvezményt súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolás vagy rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra vonatkozó határozat alapján lehet igénybe venni. A súlyos fogyatékosságot a 335/2009. (XII. 29.) EüM rendelet részletezi, hogy ilyen állapotnak minősül például, ha valakinek hallásküszöbértéke a beszédfrekvenciákon mindkét fülön 60 decibel felett van, vagy aki végtaghiánytól szenved. Az is jogosult, aki a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségével küzd, súlyos szervi immunkárosodása van, de az is, akinél diagnosztizálták bizonyos emésztőrendszeri betegséget.

utóbbi lehet coelikália vagy olyan felszívódási zavar, mint a laktóz intolerancia.  Automatikusan igénybe veheti a személyi kedvezményt, aki például rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

Az adóelőleg alapja havonta a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összegével csökken, 2024-ben ez havi 88 900 forint. A kedvezmény a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjában vehető először figyelembe. A személyi kedvezménnyel az összevont adóalap csökkenthető, mely magában foglalja az önálló tevékenységből és nem önálló tevékenységből származó jövedelmeket is, például vállalkozásból, munkabérből, bérbeadásból származó jövedelmeket.

A kedvezmény érvényesítése évközben adóelőleg-nyilatkozattal történik, melyet az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz – írja a lap, és emellett az adóévre vonatkozó szja-bevallásban is érvényesíthető.

Az adókedvezmények érvényesítésének sorrendje számos egyéb kedvezmény mellett a személyi kedvezmény is szerepel. Fontos, hogy az adókedvezményeket meghatározott sorrendben érvényesítsék, ez pedig a következő: 

  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezmény
  • 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  • 30 év alatti anyák kedvezménye
  • Személyi kedvezmény
  • Első házasok kedvezménye
  • Családi kedvezmény
  • Családi járulékkedvezmény

A személyi kedvezményekkel kapcsolatos részletes információkat és a friss szabályokat a 2024-es évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján is elérhetik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock/Prostock Studio)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.