Megafon-ügy: vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság

Hatósági vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miután bejelentést kapott arról, hogy egy Megafon képzés résztvevőinek adatai kerültek nyilvánosságra egy informatikai gikszer miatt. 

2024. február 5., 21:04

Szerző:

Hatósági vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), miután két hete hivatalos bejelentést kapott arról, hogy nyilvánosságra kerültek a Megafon képzéseire jelentkezők adatai. Ez a hivatal Czeglédy Csabának megküldött tájékoztatójából derült ki, aki még január 24-én tett bejelentést az ügyben – számol be róla a Telex.

A dokumentum szerint a tényállás tisztázása és az incidens körülményeinek feltárása jelenleg folyamatban van, az incidens elbírálására és döntéshozatalra is a NAIH-2186/2024 ügyszám alatt kerül sor. Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke korábban azt mondta az RTL Híradónak, hogy adatvédelmi incidensként kell kezelni az esetet, és azt is hozzátette, szerinte nem gond, hogy kiderült, aktív fideszes politikusok vesznek részt a Megafon képzésein, a nem közszereplők esetében viszont felvet adatvédelmi aggályokat.

A NAIH meghatározása szerint az adatvédelmi incidens a GDPR 4. cikk 12. pontja értelmében a biztonság olyan sérülése, amely a továbbított, tárolt vagy más módon kezelt személyes adatok véletlen vagy jogellenes megsemmisítését, elvesztését (rendelkezésre állás sérülése), megváltoztatását (integritás sérülése), jogosulatlan közlését vagy az azokhoz való jogosulatlan hozzáférést (bizalmas jelleg sérülése) eredményezi.

Az adatkezelőnek 72 órán belül jelentenie kell az adatvédelmi incidenst a hatóságnak, de az továbbra sem derült ki, hogy a Megafon megtette-e ezt.

A Megafon képzés résztvevőinek érzékeny adatai kerültek nyilvánosságra

Mint arról korábban beszámolt a 168.hu,  Google keresőben bárkinek elérhető volt az az adatbázis amely közzétett információi között szerepeltek a jelentkezők nevei, email címek, telefonszámok és az általuk kezelt közösségi média platformok. Emellett a jelentkezéskor beterjesztett szöveges tartalom is elérhető volt, amely bemutatta a kérelmezők céljait és motivációit, miért szeretnének aktívan részt venni a közösségi média életében.

A cikkben megjelent lista több aktív kormánypárti politikust felsorol, valamint olyan beosztottakat, akik politikusokkal dolgoznak együtt. A listán olyan neveket találunk, akik polgármesterek, parlamenti képviselők valamint politikai Facebook-oldalak tartalmát kezelő személyek, de még egy olyan kormányzati tisztviselő feleségének a neve is szerepel a felsorolásban, aki magas pozíciót tölt be.

Akkor a Telex a hibát jelezte a Megafonnak, ezután a szervezet a véletlenül közzétett adatbázisok elérhetőségét megszüntette, majd a teljes oldalukat lekapcsolták. Másnapra a Google keresési találatai közül is eltűntek a véletlenül nyilvánossá tett linkek.

(Kiemelt képünk forrása: Megafon hivatalos Facebook oldala)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.