A Megafon képzés jelentkezőinek személyes adatai nyilvánosságra kerültek, fideszes polgármesterek is vannak köztük

Egy informatikai hiba miatt többek között fideszes politikusok adatai is kiszivárogtak a Megafon képzés kapcsán

2024. január 25., 12:52

Szerző:

A Megafon képzés résztvevőinek adatai kerültek nyilvánosságra egy informatikai gikszer miatt. A Google keresőben bárkinek elérhető volt az az adatbázis amely közzétett információi között szerepeltek a jelentkezők nevei, email címek, telefonszámok és az általuk kezelt közösségi média platformok. Emellett a jelentkezéskor beterjesztett szöveges tartalom is elérhető volt, amely bemutatta a kérelmezők céljait és motivációit, miért szeretnének aktívan részt venni a közösségi média életében – számolt be a 24.hu a Telex alapján

A cikkben megjelent lista több aktív kormánypárti politikust felsorol, valamint olyan beosztottakat, akik politikusokkal dolgoznak együtt. A listán olyan neveket találunk, akik polgármesterek, parlamenti képviselők valamint politikai Facebook-oldalak tartalmát kezelő személyek, de még egy olyan kormányzati tisztviselő feleségének a neve is szerepel a felsorolásban, aki magas pozíciót tölt be – írja a lap.

Mint arról korábban beszámoltunk a Megafon kétszer annyi pénzt kapott működésre, mint a teljes ellenzék kampánytámogatása. Legalább nyolc millárd forinttal támogatták az elmúlt években a kormánypárti influenszereket foglalkoztató, illetve a Fidesz érdekében kampányt folytató szervezetet. 

A Telex a mostani hibát jelezte a Megafonnak, ezután a szervezet a véletlenül közzétett adatbázisok elérhetőségét megszüntette, majd a teljes oldalukat lekapcsolták. Másnapra a Google keresési találatai közül is eltűntek a véletlenül nyilvánossá tett linkek. A Megafon oldala továbbra sem működik – írja a lap. 

A Megafonnál többféle képzésre lehet jelentkezni: az alapképzést egy speciális továbbképzés követi, majd egy mentorprogramon való részvétellel csiszolható igazán a véleményvezér tudás. A Telex csak olyan személyek neveit közölte, akik közszereplői pozíciót töltenek be. Az adatszivárgásban egyébként összesen 53 ember érintett.

A Megafon képzés jelentkezői

  • Farkas András – Piliscsaba polgármestere,  egyben a KDNP országos elnökségi tagja
  • dr. Győri Ottilia – Budakeszi polgármestere
  • Katus Norbert  – Sülysáp,alpolgármestere 
  • Füzesi Péter – XVII. kerület alpolgármestere 
  • Szepesfalvy Anna – XXII. kerület alpolgármestere, egyben az önkormányzat kommunikációs vezetője
  • Bajusz Gábor – Miskolc; önkormányzati képviselő
  • Kovács Áron – Veszprém; önkormányzati képviselő
  • Bajusz Dániel – Isaszeg; önkormányzati képviselő és egyben a helyi Fidesz vezetője és polgármesterjelöltje
  • Szily Csaba Gergely – független képviselő   

 

Azaz a hivatalosan civil Megafon akár közpénzből is szervezett képzésein legalább nyolc aktív kormánypárti képviselő kap ingyenes képzést arról, hogyan tudja hatékonyan terjeszteni a kormány vagy a kormánypárti önkormányzatok üzeneteit.

Az adatok nyilvánosságra kerülése bírsággal is járhat, mivel különleges adatnak minősülnek hiszen kiderül belőle a jelentkezők politikai irányultsága – írja a lap.

(Kiemelt képünkön: Filep Dávid egy önpromotáló Megafon-plakát mellett. Forrás: Megafon Fecebook oldala)

A kórházak ellenőrzését is erőforrásnak tekinti a kormányzat, úgy gondolják, hogy nem csak a finanszírozás korrigálásával, hanem a szabályok betartatása is javíthatja a betegellátást. A kórházszövetség konferenciájának második napján az ellenőrzéseket végző szakterületek vezetői szembesítették az intézményvezetőket a föltárt visszásságokkal – írja a Népszava.