A tragikus meccs óta több száz dán jelezte, hogy szeretné megtanulni a defibrillátor használatát

Az egész országot sokkolta, amikor a futball-Európa-bajnokság dán–finn meccsén a pályán kellett újraéleszteni Christian Eriksent.

2021. június 15., 11:29

Szerző:

A szombati eset óta összesen 640 személy jelezte, hogy meg akarja tanulni a Dánia-szerte kihelyezett defibrillátorok használatát és az újraélesztés folyamatát, írja az AP-re hivatkozva a Telex.

Az érdeklődés emelkedését jól jelzi, hogy az előző héten mindösszesen 90-en jelentkeztek a kiképzésre a defibrillátorokat kihelyező szervezetnél, teszik hozzá.

Mint korábban írtuk, drámai fordulatot vett szombat este az Európa-bajnokság B csoportjának 1. fordulójában a Dánia–Finnország mérkőzés Koppenhágában, miután Christian Eriksen összeesett a 40. percben. A dán játékost újra kellett éleszteni, az orvosok tíz percen át mellkaskompressziót alkalmaztak, és küzdöttek az életéért.

A dán és a finn válogatott játékosai egyaránt sokkot kaptak, a lelátón ülő szurkolók sírtak. Csapattársai védőfalat álltak az életéért küzdő Eriksen körül, valamint paravánokkal kerítették el az orvosi beavatkozást, mielőtt a mentősök kitolták a hordágyat a stadionból.

(Kiemelt kép: Dánia labdarúgó-válogatottjának játékosai állják körül Christian Eriksent, miután összeesett a Finnország elleni mérkőzésen, 2021. június 12-én. Fotó: Pool/AFP / Friedemann Vogel)