A debreceniek nem kérnek a kínai akkumulátorgyárból

A megkérdezett debreceniek többsége nemet mondana a 3000 milliárd forintos beruházásra. Szakértők attól tartanak, hogy az akkumulátorgyár megterhelné a város ivóvíz bázisát és infrastruktúráját.

2022. november 25., 19:29

Szerző:

A Civil Fórum Debrecen Egyesület által kezdeményezett közvéleménykutatásból kiderült, hogy a megkérdezett debreceniek 91 százaléka hallott a városban épülő kínai akkumulátorgyárról, és 76 százalékuk veszélyesnek tartja, illetve közel ugyanennyien nemet is mondanának a beruházásra. A 4564 megkérdezett debreceniek 40 százaléka még részt is venne az üzem megépítése elleni tiltakozó akciókban – írja a Népszava.

A lap korábban megírta, hogy a tervek szerint a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyára 3000 milliárd forintból, egy 220 hektáros területen épülne fel, és kilencezer új munkahelyet teremtene. Gondola Zsolt, a civil egyesület önkormányzati képviselője a Népszavának arról számolt be, hogy a helyieket nem tájékoztatták a gigantikus beruházásról a döntés meghozatala előtt. „Szakértőik szerint egy ilyen üzem annyi vizet fogyaszt, mint amennyit egy népesebb lakótelep, a város ivóvízbázisa pedig a jelenlegi állapotában nem bír el ekkora terhelést.” 

A gyárat ráadásul, mivel helyben és a környéken nincs szabad munkaerő, vélhetően ázsiai munkavállalókkal töltenék fel, ami úgyszintén megterhelné a város infrastruktúráját. A debreceni városháza azt mondta: „Debrecen vízellátását az iparfejlesztési folyamatokat is figyelembe véve, hosszútávon biztosítani fogják.”

Gondola Zsolt szerint a megkérdezett debreceniek álláspontja szembemegy a város akaratával, ezért felszólították a fideszes polgármestert és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t, hogy a kínai befektetővel ne kössék meg az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződéseket. El akarják érni, hogy a közgyűlés újratárgyalja az ügyet, ha pedig elutasítják, úgy minden lehetőséget ki fognak használni a tiltakozásra. 

(Kiemelt képünk: A Civil Fórum Debrecen Egyesület közvélemény kutatást tart a kínai akkumulátorgyárról. 2022. november 25. Fotó: Civil Fórum Debrecen Egyesület Facebook)