Csaknem 200 járművezető hiányzik a BKV-nál

Súlyos buszsofőr hiánnyal küzd a BKV, 2022 második felében csak tartós személyzethiány mellett lesz képes üzemelni, és nem fogja tudni tartani a menetrendet.

2022. szeptember 7., 16:07

Szerző:

A buszsofőrök és a trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a BKV-nál. 2021 óta összesen 300 busz és trolivezető mondott fel, csak az idei tavasz végén 48, júniusban 55 sofőr távozott – foglalta össze a VG.

A Telex információ szerint nyáron havonta 30-40 fővel csökkent a sofőrállomány, a frissen felvetteket is beleszámítva. Jelenleg üzemági becslés szerint 150-200 járművezető hiányzik a BKV-tól. Mint forrásuk fogalmazott, a helyzet kritikus, de „a működőképesség borulása még odébb van”. 

A BKV már 2022 nyara óta hiányos menetrenddel jár

Bár az alacsony sofőr létszám egy ideig megoldható túlórával, a pihenőnapok elvonásával, de ez az állapot előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy a kiírt menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul. Budapesten júliustól átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy nem volt elérhető  járművezető, ezért az adott járat a telephelyen maradt. A nyári időszakban tovább nehezítette ezt a helyzetet a szabadságok kivétele, de az ősz beköszöntével sem várható javulás – írja a VG.

Alacsony bérezés, frissítésre szoruló járműállomány

A portál által megismert statisztikák azt mutatják, hogy az összes távozó járművezető negyede egy éven belül mondott fel. Emögött az alacsony bérezés és a korszerűtlen járműállomány állhat. A 2022-ben bevezetett 15 százalékos alapbéremelés sem tudott változtatni ezen a helyzeten; az infláció gyakorlatilag semmissé tette a különbséget.

A BKV menedzsmentje a városháza és a BKK előtt is egyértelművé tette, hogy érdemi beavatkozás nélkül a budapestiek eltérő, ritkább, zsúfoltabb közlekedésre készülhetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

 

A jogosítvány árába is beépül a benzin piaci ára. A KATA törvény módosításával pedig eljöhet a több hónapos várakozási idő, hiszen sok oktatónak már nem éri meg az általányadózással az oktatói tevékenységet folytatni. Az oktatók közül többen azt tervezik, hogy inkább elmennek taxizni, ott ugyanis minden kedvezményt igénybe vehetnek.