Csaknem 200 járművezető hiányzik a BKV-nál

Súlyos buszsofőr hiánnyal küzd a BKV, 2022 második felében csak tartós személyzethiány mellett lesz képes üzemelni, és nem fogja tudni tartani a menetrendet.

2022. szeptember 7., 16:07

Szerző:

A buszsofőrök és a trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a BKV-nál. 2021 óta összesen 300 busz és trolivezető mondott fel, csak az idei tavasz végén 48, júniusban 55 sofőr távozott – foglalta össze a VG.

A Telex információ szerint nyáron havonta 30-40 fővel csökkent a sofőrállomány, a frissen felvetteket is beleszámítva. Jelenleg üzemági becslés szerint 150-200 járművezető hiányzik a BKV-tól. Mint forrásuk fogalmazott, a helyzet kritikus, de „a működőképesség borulása még odébb van”. 

A BKV már 2022 nyara óta hiányos menetrenddel jár

Bár az alacsony sofőr létszám egy ideig megoldható túlórával, a pihenőnapok elvonásával, de ez az állapot előbb-utóbb ahhoz vezet, hogy a kiírt menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul. Budapesten júliustól átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy nem volt elérhető  járművezető, ezért az adott járat a telephelyen maradt. A nyári időszakban tovább nehezítette ezt a helyzetet a szabadságok kivétele, de az ősz beköszöntével sem várható javulás – írja a VG.

Alacsony bérezés, frissítésre szoruló járműállomány

A portál által megismert statisztikák azt mutatják, hogy az összes távozó járművezető negyede egy éven belül mondott fel. Emögött az alacsony bérezés és a korszerűtlen járműállomány állhat. A 2022-ben bevezetett 15 százalékos alapbéremelés sem tudott változtatni ezen a helyzeten; az infláció gyakorlatilag semmissé tette a különbséget.

A BKV menedzsmentje a városháza és a BKK előtt is egyértelművé tette, hogy érdemi beavatkozás nélkül a budapestiek eltérő, ritkább, zsúfoltabb közlekedésre készülhetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció.)