3 dolog, amit azonnal meg kell tennie, ha villámlik

A villámlás és a mennydörgés komoly veszélyt jelenthet, amit egyáltalán nem szabad alábecsülni. 

2024. július 22., 13:02

Szerző:

A villámlás és a mennydörgés elég ijesztő jelenség, ráadásul tényleg komolyt veszélyt jelent, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Ön tudja, hogy kell hatékonyan védekezni ezen természeti jelenségek esetén? Összeállításunkban most most összeszedtük, mire érdemes figyelni. 

Miért veszélyes annyira a villámlás? 

Nos, a villámlás egy olyan erőteljes természeti jelenség, ami elektromos kisüléseket okoz a felhő és a föld vagy a felhők között. Ez aztán épületek mechanikai károsodását, az elektronikus eszközöt meghibásodását, tüzet, legrosszabb esetben pedig súlyos sérüléseket vagy halált is okozhat az emberek vagy az állatok esetében. Egészen sokkoló, de évente több száz ember hal meg villámcsapás következtbében, sokan pedig súlyos sérüléseket szereznek. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy mindenki megfelelően felkészült legyen viharok idején.

Keressen biztonságos menedéket 

Villámlás esetén a legjobb, ha zárt térben tartózkodik. Amikor tapasztalja a vihar első jeleit (mennydörgés, villámlás) azonnal keressen menedéket egy épületben, zárt ablakú autóba vagy más biztonságos építményben. A kis menedékhelyeket, például a nyitott fészereket viszont kerülje, mert ezek nem nyújtanak megfelelő védelmet. 

 

Kerülje a vízfelületeket 

A víz kiváló elektromos vezető, szóval vihar esetén feltétlenül kerülje a nyílt vízi úszást vagy bármilyen vízi tevékenységet. Ezenkívül ne érintse meg a nedves felületeket sem, mert a villám átjuthat a vízvezetékeken. 

Kapcsolja ki és húzza ki az elektromos készülékeket 

Az elektromos készülékek és aljzatok gyakorlatilag vonzzák a villámokat. Szóval vihar esetén inkább kapcsoljon ki minden elektronikus eszközt, például a televíziókat, számítógépeket, háztartási készülékeket. Villámlás esetén ne használjon vezetékes telefont, valamint kerülje a nem létfontosságú elektromos eszközökkel való érintkezést is. 

Ha nincs menedék 

Ha a szabadban tartózkodik és nincs lehetősége biztonságos menedékbe húzódni, akkor próbálja meg kivárni a vihar végét alacsonyabb terepet, mondjuk egy árokban. Fontos, hogy kerülje a nyílt tereket és az elszigetelten álló fákat. Guggoljon le, tegye össze a lábát, tegye a térdésre a kezét és döntse előre a fejét annak érdekében, hogy minimalizálja a talajjal való érintkezést. Ne feküdjün a földön, mert az növeli a közvetlen villámcsapás kockázatát. Az utolsó mennydörgést követően várjon legalább 30 percet, mielőtt elhagyja a menedéket. Lényeges, hogy semmiképpen se becsülje alá a mennydörgés és a villámlás veszélyeit. A fenti biztonsági intézkedések betartása éppen ezért nagyon hasznos lehet, csökkentheti a sérülések kockázatát, megóvhatja az életét. 

(Forrás: CityMagazine, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)