Ez lehet az újabb világjárvány, már gyártják ellene a védőoltást

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya 176 millió dollárt biztosít az újabb világjárvány megelőzésére.

2024. július 7., 15:34

Szerző:

Az amerikai kormány jobban fel akar készülni egy következő egészségügyi világjárványra: az új koronavírus miatt kialakult pandémiás helyzetből vonták le következtetésként ezt a feladatot – írja cikkében a BBC. Eszerint jelenleg az ember számára még nem jelent nagy veszélyt a madárinfluenza, mely madarak mellett már tehenekben is terjed: szakértők szerint ugyanakkor problémás lehet, ha emberről emberre is terjedni kezd a vírus egy mutáció eredményeképp.

Az mRNS-technológiával tervezett oltások ugyanakkor megoldást nyújthatnak egy ilyen helyzetre, ugyanis azgok gyorsan gyárthatók, ha szükség lenne rájuk. A 176 millió dolláros összegből a Moderna a már készülő oltás fejlesztésének befejezése mellett a tesztelést is finanszírozni tudja.

A Moderna amúgy már tavaly megkezdte madárinfluenza elleni oltásának korai tesztjeit, annak eredményei az idei évben várhatók. Az oltásfejlesztés további lépéseiről is akkor tájékoztatnak, amikor ezeket közzéteszik.

Már négy madárinfluenza-fertőzöttről tudni

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, újabb embert fertőzött meg a madárinfluenza. A coloradói közegészségügyi hivatal szerdai bejelentése szerint egy felnőtt férfinél hozott pozitív eredményt a laboratóriumi tesztelés madárinfluenzára. A beteg enyhe panaszokkal, közte kötőhártya-gyulladással fordult orvoshoz. Mivel egy tehenészet alkalmazottjaként dolgozik, közeli kontaktusban van szarvasmarhákkal, amelyek körében több járványkitörést is regisztráltak az utóbbi hónapokban az amerikai hatóságok.

Március óta ez a negyedik eset, hogy embernél mutatták ki a fertőzést az Egyesült Államokban, és eddig minden érintett tehenészetek dolgozói közül került ki. Az első két esetben szintén kötőhártya-gyulladás volt a vezető tünet, míg a harmadik beteg enyhe légzőszervi panaszok miatt kért orvosi segítséget. A mostani, negyedik megbetegedés tényét az amerikai járványügyi hivatal (CDC) is igazolta, hozzátéve, hogy ezzel együtt a madárinfluenza jelentette kockázat továbbra is alacsony a lakosságra nézve.

A madárinfluenza vírusa eddig 12 amerikai állam összesen 139 tejtermelő gazdaságában ütötte fel a fejét. E járványkitörések közül 27-et Colorado államban jegyeztek fel.

A WHO 2003 és 2024 között 889 humán esetről szerzett tudomást a világ 23 országában, ebből 463 volt halálos. A madárinfluenzák mortalitása tehát 52 százalék. Ennél is súlyosabb probléma viszont, hogy a vírus megállás nélkül, folyamatosan változik: minél többször ugrik át emberre, annál nagyobb esélyt adunk a madárinfluenza emberre specializálódott változatának kialakulására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: 168 archív)

2024. október 4., 15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.