Ha ilyen sütőtököt vásárolt, ne fogyassza el, akár mérgezést is okozhat
Az őszi-téli időszakban nagyon sokan vásárolnak sütőtököt, azonban nem mindegyik fajtát lehet biztonsággal elfogyasztani.
Sokan vásárolnak sütőtököt az őszi-téli időszakban. A zöldség nagyon sok vitamint tartalmaz, és a fajtájától függően számos étel készíthető belőle. Vannak típusok azonban amelyeket nem szabad elfogyasztani, erre az Agrárszektor hívta fel a figyelmet a cikkében.
Erre figyeljen, ha sütőtököt vásárol
Nagyon sok fajtája létezik a sütőtöknek, ezek eltérő méretűek és színűek. A magyar vásárlók körében nagyon népszerű a nagydobosi típusú, amelyek zöldes a héja, de sokan vásárolják az úgynevezett kanadai fajtát, aminek narancssárga a héja, hosszúkás, a végén pedig kiszélesedik. Utóbbi sok esetben édesebb, és legtöbbször kisebb is. Éppen ezért ideális azoknak, akik csak egy-egy szeletet tököt szeretnének megenni, mivel a nagydobosinál jóval kisebb.
A lap szerint egyre gyakrabban találkozhatnak a vásárlók a Hokkaido tökkel. Ennek a típusnak kemény a héja, narancssárga a húsa, kisebb, gömbölyded. Emellett számos más tök kapható az üzletekben, ám akadnak olyan típusok, amelyeket nem javasolnak fogyasztásra, ilyen például a dísztök.
A dísztök dekoráció és nem étel - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A dísztök ugyanis különféle toxikus vegyületeket tartalmazhat, emiatt a fogyasztása már kisebb mennyiségben is kellemetlen tüneteket okozhat. Az ilyen tököket nem étkezési célra termesztik, ezért olyan vegyszerekkel is kezelhetik, amelyek ártalmasak lehetnek az egészségre. Sok esetben a növényvédőszerek a dísznövényekre alkalmazott protokoll szerint kerül kijuttatásra. És az is gyakori, hogy nem tartják be permetezés után a szükséges várakozási időt.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint nem túl szerencsés, hogy a dísztököt sok esetben nem tartják teljesen elkülönítve az üzletekben. Emiatt megtévesztő lehet a vásárlók számára, és előfordulhat, hogy valaki fogyasztási céllal veszi meg. Bizonyos esetekben pedig nehéz eldönteni, hogy az adott fajta dísztök, esetleg fogyasztható.
A dísztökök a mérgező keserűanyagok közül a cucurbitacint tartalmazhatják, ami hasfájást, hányingert okozhat. Ha valaki nyersen megkóstolja a dísztököt, azonnal érezheti a keserű ízt, amivel kiderül, hogy enyhén mérgező, és határozottan nem ízletes. Ezzel szemben az ehető tökök fogyasztható nyersen, bár az íze nem éppen kellemes ebben a formában.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)