Kedveli az ilyen színű konyhai eszközöket? Pedig mérgező hatásuk lehet
Úgy tűnik, nem mindegy, milyen árnyalatú eszközök kerülnek a konyhába – a mérgező hatás csak így kerülhető el.
Megdöbbentő lehet, hogy egy népszerű szín milyen mértékű kárt okozhat az emberi szervezet számára: a konyhai eszközök esetében mérgező hatást válthatnak ki egyes eszközök, ha nem megfelelő az árnyalatuk – derült ki egy friss tanulmányból, amelyről a CNN Health írt.
A kutatók felfedezték, hogy a polibrómozott difenil-éterek (PBDE), amelyek az égésgátlók csoportjába tartoznak, számos használati tárgyban, köztük az élelmiszerekkel érintkező konyhai eszközökben is jelen vannak. Az ilyen típusú vegyi anyagokról már korábban megállapították, hogy összefüggésbe hozhatóak több betegséggel is: rákkeltő hatásúak, negatívan befolyásolják a hormonháztartást, hátráltatják a gyermekek fejlődését, és a reproduktív szervek működését is gátolják. Ijesztő tény, hogy az idegrendszert is károsíthatják.
Bizonyos műszaki eszközök, például a televíziókészülékek burkolatánál szükséges az ilyen jellegű égésgátlók használata, ám a szakemberek felfedezték, hogy ezek újrahasznosítása során olyan hibák léptek fel, amely azt eredményezi, hogy más eszközök is szennyezetté válnak, így a polibrómozott difenil-éterek az emberi szervezetbe is bejutnak.
Mérgező színek, nélkülözhetetlen termékek
A tanulmány vezetője a Toxic-Free Future környezetvédelmi csoport vezetője, Megan Liu volt, aki elmondta, hogy a mérgező égésgátló elsősorban a fekete színű műanyagokban van jelen. Az élelmiszerek csomagolásához használt tálcákból épp úgy kimutatták, mint gyermekjátékokból vagy éppen a konyhai eszközökből, merőkanalakból és lapátokból.
Ezen termékekben pontosan ugyanaz a vegyület található meg, mint a műszaki eszközök burkolatában. Idővel kioldódhatnak, ami már csak azért is rendkívül aggasztó, mert egy idén áprilisban publikált tanulmány szerint 300 százalékkal magasabb a rák kialakulásának kockázata azok szervezetében, akiknek a véréből nagy mennyiségben kimutathatóak a polibrómozott difenil-éterek.
Az ilyen égésgátlók használatát szigorúan szabályozzák, ennek ellenére a vizsgált eszközök 70 százalékában jelen voltak. Az Európai Unió is minimalizálta az elfogadható mennyiséget 10 milliomod térfogatrészben, ám az esetek többségében ezt a határértéket jelentősen meghaladja a termékekben található mennyiség.
Linda Birnbaum toxikológus elmondta, hogy különösen aggasztó az a tény, hogy bizonyos vegyülettípusok használatát már sehol nem engedélyezik, mégis jelen vannak ezekben a termékekben, amelyeket ráadásul nem ritkán gyermekek használnak. A szakember úgy véli, hogy érdemes elkerülni a fekete színű műanyag eszközöket, különösen abban az esetben, ha azok élelmiszerrel is érintkezhetnek, ugyanis megvan az esély arra, hogy a használat során a mérgező anyagok is kioldódnak az ételbe, így pedig könnyedén bejuthatnak az emberi szervezetbe is.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)