A műanyag palackok elősegítik a súlyos betegségek kialakulását

Kutatók szerint a súlyos betegségek hátterében is a műanyag palackok állhatnak.

2024. június 26., 13:16

Szerző:

A műanyag emberi szervezetbe jutása gyulladást és sejthalált, bélgyulladást, szív- és érrendszeri panaszokat, stroke-ot, hosszútávon pedig lassú halált okozhat, amelynek kockázata már nem csak a felnőtteket érinti, hiszen a csecsemők és a várandós kismamák is ugyanolyan mértékben ki vannak téve a mikroműanyagok kockázatának. Betegségeket ugyanakkor nem csak a mikroműanyagok, de az ételek és italok műanyag csomagolásához is gyakran használt BPA is okozhat, ami amellett, hogy komolyan megbolygatja az emberi szervezet hormonháztartását, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növeli – írja a Business Insiderre hivatkozva a Tények.

Eszerint a Kaliforniai Állami Műszaki Egyetem (California Politechnic State University) legfrissebb tanulmányához 40 egészséges felnőttet vizsgált, akiket véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az egyik placebót, míg a másik kis mennyiségű BPA-t kapott, ezutóbbi csoport tagjainak szervezetébe 50 mikrogramm mennyiséget juttattak minden egyes nap.

Ez a határérték bár az amerikai hatóságok szerint még veszélytelen, négy nappal később a szervezetük kimutathatóan kevésbé reagált a vércukorszint szabályozásában fontos szerepet játszó inzulin hormonra, mint a placebo-csoporté.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint azonban csak a kutatásban résztvevők által kapott mennyiség százszorosa, azaz testsúlykilogrammonként 5 miligramm jelent veszélyt a szervezetre, a szakértők mégis úgy gondolják, ez a vélemény már rég elavult.

A megoldás tehát minden esetben a változtatás lenne, több szakértő megerősítette már, hogy a műanyag flakonok üvegre, fémre vagy akár porcelánra cserélése nem csak a környezetünkre, de az egészségünkre is jó hatással van, ezzel pedig akár komoly betegségektől is megóvhatjuk magunkat.

Mindent ellep a mikroműanyag

Kezdenek kisiklani a dolgok, egyre nagyobb gondot jelent a műanyag termelése a világban – derült ki a Jazzy Rádió Business Class című műsorából. Simon Gergely, a Greenpeace szakértője kifejtette, 2020-ban összesen 450 millió tonna műanyagot gyártottak, míg ez 2060-ra a háromszorosára, azaz 1200 millió tonnára nőhet. Szerinte ma már mindent beborít a műanyag szemét, az élelmiszerünk, a sarki jég, a Duna, a Tisza, az emberi szervezet is tele van mikroműanyaggal. Ez pedig indokolttá tette, hogy a Greenpeace és más zöld szervezetek azt kérjék, hogy a korábbi klímaegyezményekhez hasonlóan szülessen egy olyan egyezmény, amiben kötelező érvényűvé válik a műanyag előállításának csökkentése. 

Sajnos azonban az országok egyelőre az olaj-, a gáz-, a műanyagiparra hallgatnak, akik elutasítják a korlátozást, és próbálnak minél több benzint és gázt átmenteni műanyagba

– hívta fel a figyelmet Simon Gergely.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels)