Így lehetnek biztonságban az értékek a strandon

Mindenki szeretne nyugodtan pihenni, ám a strand tele van veszélyekkel, már ami az értéktárgyakat illeti.

2024. július 11., 16:39

Szerző:

Hatalmas gondot jelenthet, hogy a strand területén hol lehet biztonságban elhelyezni az értékeket. Nem számít, hogy a Balaton partján, egy budapesti fürdőhelyen vagy az óceán partján szeretne-e pihenni valaki, az értéktárgyakért való aggódás kifejezetten idegesítő lehet, ugyanis a tolvajok bárhol megfordulhatnak – hívta fel a figyelmet a Vagrants of the world.

Nyilvánvaló, hogy a fürdés ideje alatt számos értéktárgy marad a parton, és még egy nagyobb társaságban is előfordulhat, hogy mindenki egyszerre szeretne bemenni a vízbe, így a tárgyak őrizetlenül maradnak a parton.

A pénztárca, a bankkártya vagy az okostelefon olyan tárgyak, amelyekre a nyaralás is hatalmas szükség van, így ezeket a strandra is mindenki magával viszi – ezzel azonban a tolvajok is tisztában vannak. Néhány szabály betartásával azonban csökkenthető a kockázat, és jóval nyugodtabb lehet a vízparton töltött idő is.

A strandra csak a legszükségesebbeket!

Mindenekelőtt át kell gondolni, hogy mi az, amire valóban szükség lehet a strandon. Nagyobb értékeket, például karórát, ékszereket, fényképezőgépet ilyenkor érdemes a szálláson hagyni.

A vízálló táska használata egyre több helyen elterjedt. Nagy előnyük, hogy ezek a kis zsákok a ráfröccsenő víztől is megóvják az értékes tárgyakat, ráadásul a kialakításuknak köszönhetően akár a vízbe is be lehet vinni ezeket. Ugyanilyen hasznosak a vízálló tokok is, amelyekbe az okostelefonokat, illetve a készpénzt is bele lehet helyezni, és még az úszásban sem fognak zavarni, hiszen nyakba akaszthatóak.

A nagyobb társaságoknak érdemes felváltva a csomagok mellett tartózkodni, és az értékeket nem szabad elszórtan elhelyezni, inkább egy nagy kupacban legyenek. Amennyiben ez nem megoldható, akkor se szabad szem elől téveszteni a táskákat, a vízből is érdemes figyelni a környéket.

A zsúfolt strandok a legveszélyesebbek, a környezet és más strandolók megfigyelése is fontos lehet. Érdemes kerülni a túlzsúfolt partszakaszokat, ugyanis a tolvajok gyakran az ilyen helyeken figyelik ki, hogy egy-egy nyaraló mikor indul a víz felé. Megvárják, amíg kellő távolságba ér, esetleg lebukik a víz alá, és már el is illannak az értékekkel.

A strandok nagy részén üzemel értékmegőrző, ezeket is érdemes lehet igénybe venni, de a legnagyobb biztonságot valóban az jelenti, ha beállítjuk a telefonnal való fizetés lehetőségét, kizárólag ezt visszük magunkkal a strandra, és a készüléket egy vízálló tokban magunkkal visszük – a törölköző és a papucs pedig talán biztonságban lesz a fürdés ideje alatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)