A sajtevés veszélyeire figyelmeztetnek a szakemberek

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.

2024. szeptember 20., 11:49

Szerző:

A sajt minden magyar konyhában megtalálható, hiszen a tej mellett talán a legnépszerűbb tejtermék. Ám nem mindegy, hogyan majszoljuk el a sajtot, mert akár egészségügyi problémát is okozhat a helytelen fogyasztás. A sajtevés veszélyeire figyelmeztet a Rizikometer is a Facebook oldalán. Mint írják, nem minden sajtnak ehető a külső rétege, ám akár teljes egészében fogyasztható a sajt, akár le kell fejteni róla a külső réteget, érdemes odafigyelni néhány szabályra.

Sajtonként eltér, hogy ehető-e a külső réteg vagy sem

Az az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó oldal arra a kérdésre, hogy a sajtok héja, külső rétege ehető-e, azt írja: nem lehet egyértelmű választ adni, mivel ez minden egyes sajtfajtánál más és más.

A friss, lágy sajtok, mint a mozzarella, a scamorza vagy a feta nem rendelkeznek kéreggel, a többé-kevésbé érett sajtok esetében azonban mindig képződik valamiféle héj, amely védi a sajtot a környezetétől. Ez egyben azt is jelenti, hogy ez a felület érintkezik a porral és minden vegyi vagy mikrobiológiai szennyeződéssel, ami a környezetben található. Az előre csomagolt érett sajtok külseje ettől függetlenül fogyasztható, hacsak nincs ráírva a csomagolásra az ellenkezője.

Az Il Fatto Alimentare cíkkére hivatkozva arra is felhívja a figyelmet a Rizikometer, hogy bizonyos típusú sajtokat műanyag-, viasz- vagy más nem ehető bevonat véd. Ilyen például a Leerdammer vagy a Pecorino is. De vannak olyan fajták is, amelyeket érlelés közben rendszeresen bedörzsölnek víz és só oldatával. Ez a módszer ugyan hozzájárul a sajt ízének és aromájának kialakításához, valamint megakadályozza a káros mikroorganizmusok fejlődését is, ám a sajt külső rétegét azonban ehetetlenné teszi. Ilyen sajt például a gorgonzola.

„A brie vagy a camembert sajtokkal más a helyzet, azoknál a külső nemespenész borítás is bátran fogyasztható. A parmezán (Parmigiano Reggiano) és a Grana Padano sajtok héja is ehető, ezeket azonban célszerű megmosni és a kéregből egy kicsit lekaparni, mielőtt asztalra kerülnének” – hívja fel a figyelmet a Rizikometer.

A magyar sajtevési szokások

Nálunk még mindig a trappista a legnépszerűbb sajtfajta, ám az elmúlt években hódítanak a kézműves sajtok is, a magyar vásárlók egyre inkább keresik a hazai készítők gasztro-termékeit – írja a hugisajt.hu.

A statisztikák szerint a magyarok fejenként 7,6 kilogramm sajtot fogyasztanak évente, az Európai Uniós átlag ezzel szemben 18 kiló felett van, vagyis jóval kevesebb sajtot fogyasztunk, mint az átlag európaiak.

A sajt fontos részét képezi a táplálkozásunknak, hiszen a tejben, így a sajtban is fontos tápanyagok és nyomelemek vannak, kalcium és foszfor, de a fehérjetartalma is magas. Kevesen tudják, de 10 dkg lágy sajt képes fedezni egy felnőtt ember napi kalciummennyiségének 40 %-át, vagyis mindenképp érdemes több sajtot fogyasztanunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)