Íme a rák korai jelei, amiket elsőre senki nem vesz komolyan

A rák néhány korai jelét sokan figyelmen kívül hagyják. 

2024. augusztus 3., 13:17

Szerző:

A rák diagnózis egyértelműen nagyon félelmetes dolog, azonban korai felismerés esetén nagyon eredményesek lehetneka kezelések. A daganatos betegségek legyőzésének szempontjából éppen ezért nagyon fontos, hogy minél előbb észrevegyék a szakemberek a bajt. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a gyanús tünetek esetén azonnal forduljon orvoshoz. Összeállításunkban most mutatunk 5 olyan korai jelet, ami a rák előfutára is lehet. 

Megmagyarázhatatlan fogyás 

Amennyiben minden ok nélkül jelentős súlycsökkentést tapasztal, akkor mindenképpen hívja az orvosát és kérjen egy alaposan kivizsgálást. Pláne, ha a fogyás több mint 10 kilós, ugyanis ritkább esetekben ez a rák egyik első jele is lehet.

Fáradtság

Persze önmagában a fáradtság még nem jelez valószínűleg daganatos betegséget, hiszen egy hosszabb munkanap után mindenki kimerült. Nyilván nehezebb időszakok is adódnak az ember életében, amikor a szokásosnál valamivel fáradtabb, azonban, ha ez extrém módon jelentkezik, pihenéssel sem javul és hosszabb távon fennáll, akkor a rák korai jele is lehet. A daganatos elváltozások során ugyanis a szervezet tápanyagait használják fel a beteg sejtek a növekedéshez, ez az ún. tápanyaglopás pedig rendkívüli fáradsághoz vezethet írja az ELLE, a John Hopkins Medicine információi alapján.

Láz 

A láz alapvetően hétköznapi jelenség, a megfázás egyik tüneteként kimondottan gyakori. A visszatérő láz azonban a rák egyik első tünetei is lehet. Különösen figyeljen oda, ha a láz többnyire éjszaka jelentkezik és éjszakai, intenzív izzadással is társul. Továbbá akkor is érdemes orvsohoz fordulni, ha egyébként nincsenek betegségre utaló jelek, látszólag a láz az egyedüli tünet. 

Fájdalom

A fájdalom egy másik olyan tünet, amit számos egészségügyi probléma is okozhat. Ha viszont a fájdalom tartós, az valamiféle alapbetegségre utalhat, ami sajnos ák is lehet. Daganatos betegség esetén különböző módokon tapasztalhatja a fájdalmat, maga a tumor is okozhatja, miközben a test különböző pontjait nyomja. Ha olyan fájdalmat érez, ami nem múlik el és nem tudja azonosítani, honnan ered, akkor mindneképpen forduljon orvoshoz. 

Bőrelváltozások 

A bőr a test legnagyobb szerv, aminek változásait mindenképpen érdemes figyelni. Bár azt gondolhatnánk, hogy csak a bőrön kizárólag a bőrrák jelei bukkanhatnak fel, ez sajnos nem igaz. Példdául a sárgaság is figyelmeztető tünet lehet, ami valamifél májproblémára, akár rákra is utalhat. 

(Kiemelt képünk illuszráció, Fotó: Freepik)

10:15

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.