Hajlamosabb a rákos megbetegedésre, aki ekkor született

A tanulmány összesen 34 különböző rákos megbetegedést vizsgált meg.

2024. augusztus 2., 12:51

Szerző:

Az Egyesült Államokban egyre több fiatal felnőttnél diagnosztizálnak rákot. Egy friss tanulmány 17 olyan ráktípust azonosított, amelyek gyakrabban fordulnak elő az X-generáció és az ezredfordulósok körében, mint az idősebb korcsoportoknál. Az 1920 és 1990 között született felnőttek körében jelentős különbségek vannak a rákos megbetegedések gyakoriságában és típusában - derül ki a The Lancet Public Health című folyóiratban közzétett kutatásból – jelentette a CNN.

A méhrák előfordulási aránya például 169%-kal magasabb azoknál, akik az 1990-es években születtek, összehasonlítva azokkal, akik az 1950-es években látták meg a napvilágot

– mondta dr. William Dahut, az Amerikai Rákellenes Társaság tudományos főmunkatársa.

A tanulmány összesen 34 különböző ráktípust vizsgált meg

Ezek közül 17 esetben tapasztaltak növekvő előfordulási arányt a fiatal felnőttek körében. Ezek közé tartozik többek között a gyomorkardia (a gyomor felső részének rákja), vékonybélrák, ösztrogénreceptor-pozitív emlőrák (olyan mellrák típus, amely hormonokra érzékeny), petefészekrák és hasnyálmirigyrák. A kutatás szerint a fiatalabb generációknál növekvő rákos megbetegedések közül tíz összefüggésbe hozható az elhízással. Ide tartozik például a vastag- és végbélrák, veserák és epehólyagrák is. Mivel a rák kialakulása hosszú időt vesz igénybe, ezeknek a betegségeknek a fiatalkori előfordulása arra utalhat, hogy már gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődhetett el valamilyen káros hatás.
"Ha valaki fiatalon kap rákot, akkor valószínűleg már tizenéves korában vagy még korábban történt valamilyen expozíció"
– magyarázta Dahut.

Nem minden ráktípus mutat növekvő tendenciát

A dohányzással összefüggő rákos megbetegedések száma például csökkenést mutatott. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre kevesebb fiatal dohányzik. Hasonlóan pozitív tendencia figyelhető meg a HPV-fertőzésekkel összefüggő méhnyakrákok esetében is; itt a HPV elleni védőoltás hatékonysága játszik kulcsszerepet.

Dr. Ernest Hawk szerint több tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több fiatal felnőttek körében diagnosztizálnak rákot: változó étrendek, csökkenő fizikai aktivitás és fejlettebb diagnosztikai tesztek használata mind szerepet játszhatnak ebben.

Az amerikai Preventive Services Task Force például nemrégiben csökkentette az átlagos kockázatú felnőttek vastag- és végbélrákszűrésének ajánlott korhatárát 50-ről 45 évre. A kutatás hangsúlyozza annak fontosságát is, hogy mind az egészségügyi szolgáltatók, mind pedig maga a lakosság jobban tisztában legyenek a rák jeleivel és tüneteivel. A rendellenes vérzés például vastagbél- vagy méhrák jele lehet; tartós fájdalom vagy megmagyarázhatatlan nyirokcsomók pedig szintén figyelmeztethetnek valamire – írja a Pénzcentrum.

(Fotó: NEMES LASZLO / SCIENCE PHOTO LIBRA / NLA / Science Photo Library via AFP)

 

10:15

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.