A rák szokatlan tünetei a szemekben is megjelenhetnek

Bizonyos esetekben a rák árulkodó jelei a szemekben is feltűnnek, sokan mégsem veszik észre azokat.

2024. július 10., 15:13

Szerző:

Bár nem tartozik a leggyakoribb daganatos betegségek közé, de a rák a szemeket is megtámadhatja. Ennek általában rejtett tünetei vannak, éppen ezért nélkülözhetetlenek a szűrővizsgálatok – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Az olyan daganatos betegségek, mint például a májrák, akár komoly, a szemet is érintő tüneteket okoznak: a szemek besárgulása egyértelműen májproblémát jelez. Ám azt is fontos tudni, hogy a szemben is kialakulhat rákos elváltozás, és a különböző típusú betegségek egy részére csak egy szemvizsgálat során szokott fény derülni, hiszen olyan mélyen jelennek meg, hogy más módon nem észrevehetőek.

A szemet érintő leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a szem melanómája, amely 50 éves kor felett a leggyakoribb rákos elváltozás a szem vonatkozásában, ugyanakkor ha időben fény derül rá, sikeresen kezelhető. Ehhez viszont a pácienseknek is tudatosítaniuk kell magukban, hogy 50 éves kor felett évente szükséges a szemfenékvizsgálat.

A rák jelei néha észrevehetőek a szemben

A melanóma szót a bőrdaganatokhoz társítják, pedig a szemet is megtámadhatja: igaz, nem gyakori jelenség, hazánkban évente néhány tucat embernél diagnosztizálják. Az írisz, a sugártest vagy a retina is érintett lehet, ám ennek kívülről nézve általában nincsenek látható jelei. Aki nem fektet hangsúlyt a rendszeres szűrővizsgálatra, annál az előrehaladott betegség sem kizárható.

Bár feltűnő mellékhatások nem jelentkeznek, de esetenként néhány jel mégis utalhat a betegségre. Ezek közé tartozik a szem nem múló fájdalma, a látásromlás, amely fokozatosan súlyosbodik, a látótérkiesés, illetve a torz látás, de akár a szemben található erek is kitágulhatnak. Árulkodó lehet az is, hogy szinte minden esetben csak az egyik szem érintett, ugyanakkor fontos tudni, hogy a betegség azért is annyira veszélyes, mert rendkívül agresszív, könnyen képez áttéteket, így kezelése nélkülözhetetlen.

Veszélyeztetettek azok a személyek, akiknél fordult már elő a családban hasonló betegség, akik idősebbek, nagyon világos bőrrel és szemmel rendelkeznek, valamint rendszeresen ki voltak téve az UV-sugárzás káros hatásainak – bár ez utóbbi nem okoz olyan direkt károsodást a szemben, mint a bőr esetében, de a megfelelő napszemüveggel sokat lehet tenni a megelőzésért.

Ennél a betegségnél is igaz, hogy a korai felismerés a kezelés sikerességét nagymértékben befolyásolja, és a korai diagnosztizálás nemcsak azért fontos, hogy a rákos sejtek mihamarabb eltűnjenek a szervezetből, hanem azért is, hogy a látásélesség megőrizhető legyen.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Jan Krnc)