Rákkeltő anyagok a háztartásban: így vehetjük fel a harcot ellenük

A ToxFree Life for All projekt célja, hogy képessé tegyék a fogyasztókat a kevésbé veszélyes összetevőket tartalmazó termékek kiválasztására, így védve a mérgező és rákkeltő anyagoktól.

2024. július 10., 13:42

Szerző:

A ToxFree Life for All az EU frissen indult tudatosságnövelő akciója. Célja, hogy a fogyasztók csökkentsék a vegyi anyagok egészségükre és a környezetre gyakorolt kockázatait. A figyelem középpontjában az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, a hormonrendszerünkre nagyon veszélyes biszfenolok állnak. A 2027-ig tartó EU-program magyarországi koordinátora a Tudatos Vásárlók Egyesülete, akik uniós szinten szeretnék elérni, hogy a fogyasztási cikkekbe ne kerülhessenek az emberi szervezetre nézve bizonyítottan rákkeltő és mérgezőnek minősített anyagok – írja a Femina.

 

Rákkeltő anyagok a lakásokban

Különösen a Covid-járvány óta az emberek több csomagolt és feldolgozott élelmiszert, több műanyagot és általánosságban is több terméket használnak, így a mérgező vegyi anyagoknak való kitettségünk, főleg az élelmiszerekkel érintkezőknek, továbbra is aggasztó. 

Ezek közül a biszfenol vegyületcsalád az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott kemikália, évente hozzávetőlegesen több mint 3 millió tonnát állítanak elő belőle a világon. Polikarbonát műanyagok és epoxigyanták előállítására használják. Ezeket az élet számos területén alkalmazzák a műszaki cikkektől a konyhai termékekig, autóalkatrészekig, de a textilipari festékekben is megtalálható a ruhákban és alsóneműkben. Nagy mennyiségben használja az élelmiszeripar is: étel- és italtárolók, üdítőitalos és ásványvizes palackok, ételhordók, műanyag edények és más élelmiszer-csomagolóanyagok vagy az epoxigyantában fém konzervdobozok bevonataként. 

A biszfenolok azért kerültek a figyelem középpontjába, mert kioldódhatnak a csomagolásból a használat során, ráadásul a hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok még fokozhatják is a kioldódó mennyiséget. 

biszfenolok már egész alacsony dózisban is felboríthatják a hormonrendszer működését, károsíthatják mind a női mind a férfi a termékenységet. A hormonrendszeren keresztül befolyásolhatják a testi folyamatokat - a növekedést, a sejtregenerálódást, a magzati fejlődést, az energiaszintet és a reprodukciót. Továbbá olyan hormonális zavarokért felelősek, mint a korai serdülés, az elhízás, és a fejlődő idegrendszerre is kockázatot jelentenek. Mivel károsan befolyásolják az anyagcsere-folyamatokat is, felelőssé tehetők cukorbetegség, elhízás, asztma, szívbetegségek kialakulásáért. Fontos tudni, hogy terhes nőknél a BPA behatol a placentába, ezáltal a magzat szervezetébe is. 

„A mérgező vegyi anyagokkal kapcsolatban egy szándék- és viselkedésbeli szakadék létezik az egyének szintjén: az emberek törődnek a problémával, de még nem képesek megváltoztatni viselkedésüket. Nem képesek elkerülni a kockázatokat, részben az információhiány miatt” – mondja a lapnak Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének vegyész szakembere.

„Ezért a fogyasztók tudatosságának növelése a legmérgezőbb vegyi anyagokkal kapcsolatban elengedhetetlen”  teszi hozzá. „A ToxFree Life for All projekt keretében a biszfenolokról szeretnénk minél több információt megosztani a fogyasztókkal.” 

Eldobható csomagolás, egyszer használatos palack, fémdoboz vagy kávés pohár, ivókulacs, csemegekukorica, tonhal, sűrített paradicsom – a Tudatos Vásárlók Egyesülete weboldalán folyamatosan kommunikál arról, az egészségünkre milyen csomagolások vagy festékanyagok jelenthetnek kockázatot, és melyek biztonságosabbak, főleg a biszfenolok szempontjából. A rendszeres tájékoztató anyagok közzétételével folyamatosan informálnak majd például a műanyag élelmiszer-tárolókról vagy az egyre népszerűbb kókusztejes dobozokról. Az eddig megjelent ToxFree Life for All ismeretterjesztő anyagok egyike a konzerveket veszi górcső alá, ezt ide kattintva találod, a másik az italcsomagolásokra fókuszál, ezt itt nézheted meg, a harmadik pedig azt a kérdést vizsgálja, hogy miben érdemes magunkkal vinni az italunkat. Ehhez erre a linkre kattints.

-A ToxFree Life for All projektben a célunk, ami egész működésünk során is: hogy képessé tegyük a fogyasztókat a kevésbé veszélyes összetevőket tartalmazó termékek kiválasztására, így védve őket, a környezetet és jelezve a piacnak is a változás szükségességét – mondja Dénes Júlia. 

Rákkeltő, mégis minden áldott nap használjuk a fürdőben

Sokan előszeretettel használnak boltban kapható légfrissítőket, illatosítókat. Ezek a termékek ott vannak minden nagyobb áruház vagy kisebb drogéria polcain, és a reklámok tanúsága szerint illatuk hatására otthonunk friss és üde lesz. Arról már nem beszélnek a hirdetések, hogy a légfrissítők egészségügyi szempontból káros hatásúak is lehetnek, sőt, rákkeltő hatásuk is van – írja a Femina.

Legyen szó aeroszolos légfrissítőről, konnektorba dugható elektromos változatról, illatos gyertyáról, ha egy termék azt ígéri, hogy eltüntetni a szagokat, akkor valószínűleg olyan vegyszereket, méreganyagokat tartalmaz, melyek szennyezik a beltéri levegő minőségét.A légfrissítőkben lévő vegyi anyagok légzési problémákat, asztmát, hormonális zavarokat, migrénes fejfájást, neurológiai problémákat okozhatnak, megváltoztatják a hormonszinteket. A bennük lévő többféle illékony szerves vegyület - például a formaldehid, benzol, etil-benzol és xilolok - közül néhány nagy dózisban különböző rákbetegségeket okozhat . A szakértők a rövid távú hatások között említik a szem- és torokirritációt, valamint a hányingert.

Még az "organikus", "természetes", "zöld" és más hasonló címkékkel ellátott légfrissítők is potenciálisan veszélyes vegyi anyagokat bocsátanak ki - mondja Ryan Sullivan a Carnegie Mellon Egyetem kémiadocense. Sullivan szerint az emberek nehezen fogadják el, hogy valami, amit a boltban vásároltak, valóban árthat nekik vagy a családjuknak. Claudia Miller, a San Antonio-i Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának professzora szerint ráadásul a légfrissítőkre adott reakciók idővel rosszabbodhatnak. A bennük található vegyi anyagokra az immunrendszer egyre érzékenyebben reagálhat, melynek következtében gyulladások, allergiás reakciók alakulhatnak ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Monika Skolimowska/dpa-Zentralbild GmbH/dpa/AFP)