Ez lehet a nők örök fiatalságának a titka

Érdemes követnie a nők örök fiatalságára és egészségére vonatkozó fontos szabályokat. Megéri!

2024. augusztus 23., 10:21

Szerző:

Kutatók évszázadokon át kizárólag a férfiakat tanulmányozták, miközben lebecsülték vagy figyelmen kívül hagyták a nők tulajdonságait – írja cikkében a CNN. Most azonban mindez megváltozott, pontosabban a női kutatások nemi elfogultságból eredő hosszú távú hiánya arra ösztönözte Dr. Stacy Sims-t, az Új-Zélandon élő fiziológust és táplálkozástudományi szakembert, hogy tanulmányozza, miképp kell a nőknek mozogniuk és étkezniük az optimális egészség elérésének érdekében.

A szakember karrierje során a következőkre jutott: 

Fontos, hogy a nők erősítő vagy állóképesség-fejlesztő edzést is végezzenek. Ez egyrészt a test, de főképp az agy egészségét szolgálja. Ha ugyanis megvizsgáljuk az állóképesség-fejlesztő edzést és az általa stimulált idegpályákat, akkor azt látható, hogy ez a fajta mozgás segít késleltetni a demencia és az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenését.

Amikor a nők hormonműködése megváltozik a 40-50 éves kor között, és megkezdődik a menopauza folyamata, az alapvető hatással van a nők testösszetételére. Elkezdik elveszíteni az izmaik egy részét és több testzsírt halmoznak fel, azonban ha az erősítő edzéseknek köszönhetően nő a sovány izomtömegük, az segíthet lassítani a hízást. Ráadásul az erősítő edzés a csontsűrűséget is segít hosszabban megőrizni. 

A nők számára elengedhetetlennek mutatkozik a kardio jellegű mozgás, azaz a nagy intenzitású munka fél- egyperces intervallumokban. Ez segíthet gyorsítani a nők anyagcseréjét, csökkenteni a zsigeri zsírt és megőrizni a bél-mikrobiom sokféleségét. Az intenzív mozgással pedig javulhat a szív- és érrendszer állapota.

Dr. Stacy Sims ezen felül azt tanácsolja, hogy a nők ügyeljenek a megfelelő regenerációra. Közvetlenül edzés után ugyanis általánosságban vérnyomáskülönbség jelentkezik, de a nők értágulatot tapasztalnak, míg a férfiaknak érszűkületük lesz, ami azt jelenti, hogy az összes vér visszatér a szívbe, és sokkal gyorsabban mozgósítható az intenzívebb regenerálódás érdekében. A nők viszont hajlamosak szédülni nehéz edzés után, azonban ha közvetlenül az intenzív mozgás után a sportolók isznak valami hideget, az segíthet központilag serkenteni a véráramlást.

Végül a táplálkozásról: folyamatos viták folynak a fehérjebevitelről és arról, hogy a nők számára ajánlott napi bevitel túl alacsony. S bár a fehérje mindkét nem számára fontos, az életkor előrehaladtával a nők anabolikusan ellenállóbbá válnak a testmozgással és a fehérjebevitellel szemben. Ez azt jelenti, hogy a testük nem reagál olyan jól a fehérjebevitelre az izomépítéshez, azaz általában napi 1-1,1 gramm fehérjét kell fogyasztaniuk testtömeg-kilogrammonként. Ha erősítő edzést végzünk, fogyasszunk 15 gramm fehérjét edzés előtt, és 30-35 grammot utána. Kardio edzéshez pedig 15 gramm fehérjét tanácsos enni 30 gramm szénhidráttal – ugyanis utóbbiak segítenek a vércukorszint emelésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Ute Grabowsky / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP)