Ezek az állatok őrizhetik az örök fiatalság titkát

Amerikai kutatók megállapításai szerint koruk előrehaladtával sem csökken a tengerisünök regenerációs képessége, magyarán nem öregszenek.

2016. május 27., 14:27

A tengerparti üdülőhelyeken többnyire csak bosszúságot okoznak, ám a tudomány számára annál érdekesebb élőlények a tengerisünök.

A rendkívül népes, közel 1000 fajból álló osztály egyes képviselői rendkívül hosszú ideig élnek, emellett általános jellemzőjük, hogy tüskéik a sérülések után gyorsan regenerálódnak – írja a

hirado.hu.

Az amerikai Mount Desert Island-en (Maine állam) működő független biológiai laboratóriumban éppen azért kezdtek a tengerisünök kutatásába, hogy megfejtsék a kivételes regeneráció mechanizmusait, amelyek egy nap az emberi öregedés lassításához, vagy akár megállításához is elvezethetnek.

James A. Coffman professzor és csapata három tengeri sün fajt választott ki, elsősorban élettartamuk alapján.

A vörös tengerisün (Mesocentrotus franciscanus) akár 100 évig is élhet, a lila tengerisün (Strongylocentrotus purpuratus) több mint 50 évig, míg a magyar névvel nem rendelkező Lytechinus variegatus csupán négy évig.

A kutatók feltételezték, hogy a minél rövidebb életű egy faj, annál hamarabb kezd hanyatlani regenerációs képessége.

Legnagyobb meglepetésükre nem ezt tapasztalták: mindhárom tengerisünfaj élete későbbi szakaszában is megőrizte öngyógyító képességét.

James A. Coffman nem kevesebbet állít, minthogy a mostani eredmények tükrében újra kell gondolni az öregedéssel kapcsolatos uralkodó elméleteket.

Az öregedést eddig a szervezetek növekedéséért, fejlődéséért felelős gének munkájának melléktermékeként fogtuk fel. Az elmélet szerint azok az élőlények, melyek szaporodásuk után kis eséllyel maradnak csak életben a természetben, gyorsan elvesztik regenerációs képességüket.

Erre cáfol a kísérlet legrövidebb ideig élő tengerisünje, hiszen ivarérettsége után gyors hanyatlást kellett volna megfigyelniük a szervezetében – ehelyett mindvégig ugyanolyan „fiatal” maradt.

A tengerisünök gömbölyded testét belső mészváz merevíti, ha mozgatható tüskéik sérülnek vagy letörnek, rövid idő alatt képesek pótolni őket.