Mire kell figyelni nagytestű kutya tartása esetén?

A kutyatartás rengeteg örömet ad. Kevés jobb dolog van annál, mint amikor szőrös barátunk ugrálva, boldogan vár bennünket otthon. Természetesen ennek is ára van, hiszen számtalan kiadással jár egy kutya: eledel, kutyarács és játékok tömkelege kell hozzá, hogy állatunk boldog életet élhessen. Kistestű kutya esetén könnyebb dolgunk van, ám nagyobb kutyánál már több mindenre ügyelnünk kell!

2022. november 30., 06:10

Szerző:

Milyen nagytestű kutyák vannak?

A kutyafajtákat méret szerint öt csoportra osztjuk: vannak minikutyák, kis-, közép- és nagytermetűek, ezen felül pedig külön kategóriája van az óriás kutyafajtáknak is. A nagytestű kutyák közé tartozik többek közt a vizsla, a golden retriever, az ír szetter és a skót juhász is. Ezeknek a kutyafajtáknak marmagassága nagyjából 53 és 70 centiméter között van, súlyuk pedig általában 30 és 45 kiló közé tehető..

A nagytestű kutya tartása

Az állattartás megkövetel bizonyos kötelező elemeket, legyen szó halról, papagájról, macskáról vagy kutyáról. Jellemzően minél nagyobb az adott állat, annál nagyobb odafigyelést igényel. Nincs ez másképp a kutya esetében sem, hiszen míg egy kiskutyának kevesebb az étel- és a sétaigénye is, egy nagyobbnál már más a helyzet: mindenből többet igényel, és sokkal több gondot is tud okozni.

Fontos a méret!

A nagyobb testű kutyáknak nagyobb fekhelyre van szüksége, mint kisebb társaiknak, de ha kennelben tartjuk, akkor is meglehetősen nagy, legalább 20 négyzetméteres területtel számoljunk!

Menü

Akárcsak a kistestű kutyák esetében, gondoskodnunk kell élelemről, ám egy nagytestű kutya értelemszerűen többet fogyaszt, mint kisebb társa. Egy 30-40 kilós eb havonta nagyjából 15 kiló tápot fogyaszt, függően attól, hogy kap-e kiegészítésnek konzerv eledelt.

Kutyafuttában!

A kutyák mozgásigénye elsősorban az állat életkorától, személyiségétől és fajtájától függ, de mérete is közrejátszik, hiszen egy kisebb testű kutya sokszor kevesebbet bír, mint nagyobb társai. Ennek alapján egy nagytermetű kutya is lehet lustább, de a napi egy óra mozgásra mindenképpen igénye van, ami lehet futtatás, játék vagy séta is.

Ne legyünk bogarasok!

A rendszeres séta viszont nyakörvet és pórázt is igényel, továbbá az élősködők távoltartására is figyelmet kell fordítanunk! Ha erdős, parkos területen sétáltatunk, mindenképpen ajánlott kullancs- és bolhairtó nyakörvet beszerezni. A kutyák egyik legnagyobb ellensége a szúnyog, ugyanis szívférgességet okozhat, ami ellen tablettával védekezhetünk, melynek ára igencsak borsos. Évente ildomos elvinni állatunkat az orvoshoz is, ahol megkaphatja az esedékes veszettség elleni oltását, és a féreghajtót is, ám fiatal kutyák esetében több oltással kell számolnunk.

Ugyan a kutyaiskola nem a kötelező kiadások sorát gyarapítja, hosszabb távon csakis profitálhatunk belőle, ha szakemberre bízzuk kutyánk tanítását. Természetesen annak sincs akadálya, hogy mi foglalkozzunk ebünkkel, ám ebben az esetben rendkívül sok időt kell vele töltenünk, különösen akkor, amikor még kicsi és tanulékony. Mindennek ellenére számoljunk azzal, hogy arra nehezen megtanítható a kutya, hogy ne kövessen bennünket! Hiába óvnánk tőle egy-egy szobát vagy szőnyeget, hacsak nem csukjuk be az ajtót, biztosak lehetünk benne, hogy kedvenc utánunk fog jönni, bárhová is megyünk.

Vannak azonban helyzetek, amikor az ajtó nem megoldás, ilyen például egy egybenyitott konyha és étkező és az emelet is. Egy lépcső egy minikutyának jelenthet akadályt, de egy nagytestűnek biztosan nem, így érdemes kutyarácsba fektetni, hogy felhúzzuk a határokat. Ezek a berendezések jellemzően úgy vannak kialakítva, hogy minden otthonban megtalálják a helyüket, így több méretben és stílusban is kaphatóak, hogy semelyik háztartásból ne lógjanak ki bántó megjelenésükkel. A kutyarács készülhet műanyagból és fából is, és kialakításának köszönhetően nincs az az eb, amelyik ki tudná nyitni.

Mire készüljünk még fel?

Ha nyaralni megyünk, egy kisebb kutyát könnyebben magunkkal tudunk vinni, mint egy nagyobb testűt, így készülnünk, kell arra, hogy a távollétünkben gondoskodjunk arról, hogy valaki vigyázzon rá. Ha szerencsénk van, egy jó barátunk átjár hozzánk vagy befogadja arra az időre, míg pihenésünket töltjük. Nagy segítséget jelentenek ilyen esetben a kutyahotelek is, de mivel ezek egyre népszerűbbek, ügyeljünk rá, hogy időben lefoglaljuk kutyánk számára a helyet, hogy nyugodtan pihenhessünk, és ne kelljen aggódnunk hogyléte felől.

A kutyákat nem véletlenül hívják az ember legjobb barátjának, ám ahogy a barátok általában, ők is lehetnek nagyobbak és kisebbek is. Termetükről és személyiségünkről nem tehetnek, nekünk is meg kell tanulni együtt élni velük, ahogy nekik is velünk, ám ez a segítségünk nélkül nem megy.

(x)