Miért mennek fel a kilók az év végén?

Miért mennek fel a kilók – szinte már közmondásosan – az év végén? Ez volt a témája a Jazzy Business Class adásának. A hallgatóknak Antal Emese dietetikus, a TÉT Platform szakmai vezetője adott tippeket. 

2023. december 5., 13:05

Szerző:

Már a hónap elején elkezdődik az az időszak, amely kedvez a testsúly gyarapodásának – derült ki a Jazzy Business Class keddi adásából. „Itt a december, hideg van, ez hajlamosít arra, hogy bekuckolódjunk, többet együnk, kevesebbet mozogjunk. Ez az egyik tényező. A másik, hogy kezdődik az advent, sok gyerek szereti az adventi naptárat, tehát azzal kezdenek minden napot, hogy már a reggeli előtt csokoládét esznekk. Aztán jön a Mikulás, a karácsony… mindez hajlamosít a decemberi habzsidőzsire is” – kezdte Antal Emese dietetikus a „decemberi kilók” hátterének feltárását. 

Nem a karácsonyi a legideálisabb időszak a reformétkezést bevezetésére – vetették fel a műsorkészítők. Valóban nehéz a hagyományos ünnepi ételeket elhagyni és talán nem is kell – válaszolta a dietetikus. Mint kifejtette: „A karácsony az egy tradíció. Mindenhol megvannak azok az ételek, amelyek elmaradhatatlanok az ünnepnél, ez így is van jól. Ugyanakkor a legtöbb ételt el lehet egészségesebben is készíteni. Említettétek a töltött káposztát. Fantasztikus étel. De az a lényeg, az vagy az a kérdés, hogy milyenek az arányok. Egyrészt, hogy

mennyi a káposzta, milyen hússal készítjük, milyen rizzsel készítjük, milyen és mennyi zsiradékot használunk hozzá, milyen tejfölt használunk, mennyi kenyeret eszünk, és legfőképp: mennyit eszünk végül az egészből. Több száz kalória különbség lehet ugyanazon étel esetében.”

Mi a helyzet a halászlével? – merült fel a kérdés. Hiszen a halételeket ajánlani szokták a dietetikusok. Antal Emese szerint a halászlé esetében a tészta és a kenyér lehet problémás. „Vannak akik tésztával eszik, vannak, akik kenyérrel, és ez is maradjon meg. Amit mégis megtehetünk a hagyományok megsértése nélkül, ha a tésztának, meg a kenyérnek a mennyiségét próbáljuk meg egy kicsit visszafogni.”

Igen ám, de ott vannak az édességek is – vetették fel a műsorkészítők: „Itt a mézeskalács-szezon, minden családban megvannak azok a klasszikus sütemények, amelyek elengedhetetlenek az asztalról...” „Ne a mennyiség legyen a döntő, hanem a minőség.

A karácsony legyen a gasztronómiai élvezeteké, de ez arra is terjedjen ki, hogy nem azt kell megmutatni, hogy mennyit tudunk főzni” 

– érkezett a dietetikus válasza, aki a gyümölcsöket, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat ajánlotta a hallgatók figyelmébe. Az almás pitében több legyen a gyümölcs, mint a tészta. Próbáljuk meg visszafogni a cukor felhasználását. Használjunk fahéjat, amely ad egy kissé édes ízt és máris kevesebb cukrot kell használni a töltelékhez.

„És hát igen, a bejgli, diós, mindenféle... Nekem is a nagy kedvenceim... Vékony szeletekre vágjuk, jó? És ne legyen elől, mert akkor folyamatosan rájárunk...”

 – emlékeztetett Antal arra, hogy a legfontosabb minden esetben a mértékletesség. 

Mindez persze nehezen tartható be, ha a rokonok, anyukák és nagymamák tukmálják az emberre az ételeket. A dietetikus azt javasolja, hogy ne együnk meg mindent azonnal, amit kínálnak, inkább vigyünk belőle otthonra, osszuk be, ha kell: fagyasszuk le. Így nem leszünk udvariatlanok se és a habzsidőzsinek is gátat tudunk szabni. 

Az adás többi részében az év végén megugró alkoholfogyasztás és télvíz idején kevésbé jellemző, szabadban töltött idő és mozgás hatásáról is szó esett, amelyet az alábbi linken hallgathatnak meg: 

(Kiemelt képünkön: szegedi halászlé. Fotó: Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Facebook oldala)



2024. augusztus 30., 11:18

A nyár végének közeledtével sokan éreznek indokolatlannak tűnő szomorúságot. Azt gondolhatjuk, hogy ez egy múló állapot, de valóban létezik a szezonális affektív zavar (SAD), amely egyfajta depresszió, amely az évszakok változásaihoz kapcsolódik.