Menza vagy szendvics? Vagyis mit egyen a gyerek, ha elkezdődik a suli?

A szeptember beköszöntével ismét kitárják kapuikat az iskolák, ez pedig a szülők számára több fronton is kihívást jelent. A szükséges tankönyvek és íróeszközök beszerzése mellett a gyerek étkeztetését is meg kell tervezni, ilyenkor pedig felmerül a kérdés: fizessünk menzát, vagy inkább készítsünk minden nap szendvicset számára? Alábbi cikkünkben a menzás étkeztetés és az otthonról biztosított fogások előnyeinek is utánajárunk, hogy megkönnyítsük a döntést!

2022. szeptember 27., 10:46

Szerző:

Menza előnyei

Habár a menzáról sokaknak a korántsem finom finomfőzelék jut eszébe, azért mégiscsak tanácsos befizetni a gyereket az étkeztetésre. Ugyanis egy tányér leves és egy második kellő energiát biztosít a délutáni tanuláshoz és programokhoz, még akkor is, ha nem feltétlenül Michelin-csillagos a felhozatal. A főtt ételek a kellő fehérje és szénhidrát bevitelét is biztosítják, ezért ajánlott letenni mellettük a voksot.

Ráadásul a menza egyfajta közösségi élményt is jelent, hiszen a gyerekek - akárcsak a felnőttek - szívesen beszélgetnek és ismerkednek ebédelés közben. Plusz még az étkezés is jobban esik, ha másokkal együtt teszik, nem pedig egyedül a padban ücsörögve fogyasztják el az otthon készített szendvicseket.

Ha a gyerek edzésre is jár, akkor különösen fontos, hogy kiadós, tápanyagokkal teli étkezésben részesüljön minden kora délután. Így sokkal nagyobb erővel vetheti bele magát a sportolásba, mintha csak egy sonkás szendvicset vagy müzliszeletet enne, vagy rosszabb esetben teljesen kihagyná az ebédet vagy uzsonnát.

Menzával tehát kedvező költségek mellett biztosítható a gyerekek számára a mindennapos ebéd. Minden nap főtt ételt fogyaszthatnak, ennek köszönhetően pedig az immunrendszerük erősödik, a teljesítőképességük pedig növekszik.

Szendvics és otthonról hozott étel előnyei

A szendvics rendkívül tág fogalom, hiszen már egy kis vajjal megkent és egy szelet parizerrel felszerelt kenyér is annak minősül. Azonban sokkal több is kihozható belőle, hiszen a salátás, sajtos és sonkás szendvicsek már ezerszer táplálóbbak, mint az előbb említett szendvicsféle. Érdemes tehát alaposan felturbózni a szendvicset, hogy az valóban kellő energiát adjon a gyerekek számára. Egy szelet sajt, egy-két szelet sonka, egy kis paradicsom és uborka, illetve saláta már remek fogást biztosít minden napra.

Természetesen főtt ételt is vihet magával a gyerek, bár ez ritka, hiszen az iskolában nem szokott lehetőség nyílni az étel megmelegítésére. Ha mégis főtt ételre esne a választás, akkor célszerű olyat vinni, amely hidegen is elfogyasztható.

Például a csirkemell és saláta kombóval nem lehet mellélőni, de akár házi gyros tál is készíthető. Ha pedig a szendvics a nyerő, akkor azt is fel lehet dobni csirkemellel, hogy minél fehérjedúsabb és táplálóbb legyen. A lényeg a kreativitáson múlik, hiszen a gyerekek hamar ráunnak az egyféle szendvicsre, ezért érdemes mindig egy kis újdonságot, például ketchupot vagy akár csípős szószt is csempészni a zsemlékbe vagy kenyérszeletekbe.

Menza vagy szendvics?

Érdemes mindkettőt biztosítani a gyerekek számára. Ugyanis a menzával minden egyes nap garantált a meleg étkezés, ha pedig mégsem lenne olyan finom az aznapi felhozatal, akkor még mindig ott lesznek a szendvicsek a fontos tápanyagok pótlására.

A menza és a szendvics között nem feltétlenül szükséges választani. Ha az iskolai menza megfelelő, azaz fehérjében és összetett szénhidrátokban egyaránt gazdag étkezéseket biztosít a gyerekek számára, akkor már önmagában elég lehet. A szendvicsek pedig ezerféle módon összeállíthatók, és teljes kiőrlésű kenyéréből vagy zsemléből elkészítve, illetve zöldségekkel ellátva kifejezetten táplálóak. Mivel a szendvicsek nem érnek fel egy meleg étkezéssel, ezért ha van rá lehetőség, ajánlott menzát és otthonról készített ételt is nyújtani a gyerekek számára.

(x)