Megugrott az oltási kedv Brüsszelben, mert oltatlanul nem lehet étterembe járni

Az oltópontok nyitvatartási idejét a megnövekedett igényekhez igazították.

2021. október 24., 21:30

Szerző:

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban – közölte a helyi média alapján az MTI. Beszámolók szerint Brüsszelben legalább 25 százalékkal többen jelentkeztek oltásra egy hét alatt, mint egész szeptemberben.

Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze még nem döntött az oltottaknak nagyobb szabadságot, az oltástól vonakodóknak pedig a korlátozások fenntartását jelentő szabályozásokról. Az oltópontok nyitvatartási idejét a megnövekedett igényekhez igazították, különös figyelemmel arra, hogy nemrégiben megkezdődött a 65 évesek és az annál idősebbek harmadik, emlékeztető oltásának országos beadása is – közölték.

Brüsszel a koronavírus elleni oltások terén elmarad az ország többi részétől. A brüsszeli régió teljes lakosságának 56,5 százaléka kapta meg az oltás első adagját, szemben Vallóniával, ahol a teljes népesség 70,2 százaléka, illetve a flandriai régióval, ahol a lakosság 80,6 százaléka vette fel az első oltást. Teljes védettséggel Brüsszelben a lakosság 54,1 százaléka, Vallóniában 68,5 százaléka, Flandriában pedig 79,8 százaléka rendelkezik.

Az illetékes belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hétnapos időszakban feljegyezett új koronavírus-fertőzéses estek száma 65 százalékos növekedést mutat az előző hétnapos időszakhoz képest. Az intenzív osztályokon kezeltek száma meghaladta a 250-et, ami 32 százalékkal magasabb az előző hétvégén jelentett adatnál. Naponta átlagosan 13 ember halt meg a vírus szövődményeiben,csaknem százalékkal többen, mint az előző hét napban.

 (Kiemelt kép: brüsszeli étterem terasza, MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.