A balatoni nyelves az év strandétele

A balatonalmádi Terasz Bisztró étele, a balatoni nyelves nevű házi lepény nyerte a Balatoni Kör kilencedik alkalommal meghirdetett Év Strandétele versenyét – jelentette be Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája csütörtökön Balatonudvari fövenyesi strandján.

2023. augusztus 3., 17:01

Szerző:

Az év strandételének választott balatoni nyelves egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény.

A további kategóriákban a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpiero's hideg tökfőzeléke lett, amelyet feltét nélkül tálalnak, de garnélás vagy más hagyományos feltéttel is kérhető. Az év felfedezettjének a pofás pil-pil lángost választották a balatonmáriafürdői Lángos World büféből, amely egy süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil (baszk olívaolajos, fokhagymás, chilis szósz).

A vegán különdíjas az alsóörsi Fogas Bisztró zeller raviolija lett, ebben a gombás töltelék tészta helyett vékonyra szelt zellerlapok közé került. Az idén először meghirdetett „jóárasított” étel kategóriát a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé nyerte a Party harcsalival, amelyben a túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában tálalva tették balatonivá a hortobágyi palacsintát.

A kilenc döntős ételt szerdán kóstolta végig a zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűri, amelyhez két séf – Csillag Richárd és Sipos Norbert – is csatlakozott. Kardos Gábor a versenyt a strandgasztronómia máig egyetlen szakmai megmérettetésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a „retró kínálat” megújításához.

Ezek az ételek a régiós alapanyagokat és a régiós szemléletet szem előtt tartva a globális street food receptek balatonivá tételével, a fine diningnál elérhetőbb áron, nagyságrenddel szélesebb közönségnek nyújtanak gasztronómiai élményeket – ismertette.

Hozzátette: a versenyben a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett.

(Kiemelt képünk: az Év Strandétele verseny győztes étele, a balatonalmádi Terasz Bisztró Balatoni nyelvese a verseny díjátadóján, Balatonudvari fövenyesi strandján 2023. augusztus 3-án. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

2024. július 11., 16:20

Kánikula idején éjjel sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet, ami igencsak megnehezíti az éjszakai pihenést. De van pár tipp, amit bevethet, ha szeretne a melegben is jól aludni.