Maradékmentő recept: ha a húsvéti menü megmaradt, de már nem csúszik
Akár egy komplett menüsor is összeállítható a maradékokból, ha kissé túlterveztük a húsvétot, vagy a vasárnapi ebédet.
Ételt nem dobunk ki – tartja a mondás, és tartja nagyon sok magyar háztartás is. Ami nem fagyasztható, azt addig esszük, amíg tart, akkor is, ha már nem olyan lelkesedéssel kanalazzuk a maradékot. Íme néhány maradékmentő recept, amivel új értelmet nyernek a megmaradt ételek, és ráadásul gyorsan elkészíthetjük őket.
Maradékmentő receptek
Máglyarakás kalácsból
Hozzávalók
10 db alma
0.5 db citrom leve
fahéj
3 ek vaj
25 dkg kalács
4 db tojás
4ek cukor
1csom vaníliás cukor
2dl tej
12 ek darált dió + 1 ek cukor
8 ek baracklekvár
1 ek porcukor
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, majd 2 ek. vajon megpároljuk.
A kalácsot vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet. A kalácsszeleteket a tojásos tejbe áztatjuk.
Egy magasfalú tepsit a maradék 1 ek vajjal kivajazunk, az átázott kalácsszeletek felével kibéleljük. Megszórjuk a cukorral elkevert dió felével, ráhalmozzuk a párolt almát, majd meghintjük a dió másik felével. Ezután rátesszük a maradék kalácsot, majd megkenjük 7 ek lekvárral.
Előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
A tojásfehérjéhez hozzáadunk 1 ek baracklekvárt és 1 ek porcukrot, majd kemény habbá verjük.
A megsült máglyarakást kivesszük a sütőből, elsimítjuk rajta a tojáshabot, majd visszatoljuk, és 10 perc alatt készre sütjük
Hidegen, melegen fogyaszthatjuk.
Sonkás tészta (maradék húsvéti sonkából)
Hozzávalók
50 dkg spagetti
só
20 dkg füstölt sonka
olaj
5 dl főzőtejszín
bors
20 dkg sajt
petrezselyemzöld
A tésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük.
A maradék húsvéti sonkát felkockázzuk, és egy kevés olajon megpirítjuk.
Felöntjük a tejszínnel, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzákeverjük a tésztát. Alaposan összeforgatjuk, reszelt sajttal és aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Retró melegszendvicskrém
Hozzávalók
4 db tojás
30 dkg kenőmájas
1 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
20 dkg tejföl
2 ek mustár
3 ek ketchup
2 ek majonéz
só
bors
1 zacskó toast kenyér
15 dkg reszelt sajt
A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, egy tálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a kenőmájast, az apróra vágott vöröshagymát, a vajat, a tejfölt, a mustárt, a ketchupot, a majonézt, a sót, a borsot és jól összekeverjük.
Egy tepsibe leterítjük a kenyereket, megkenjük a krémmel, a tetejét megszórjuk sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: mariya_m via Pixabay)