Ilyen konzervet vásárolt? Jól gondolja meg, hogy elfogyasztja-e

Egyes tonhalkonzervek egy mérgező fémet, a metil-higanyt is tartalmazhatják, ami veszélyes lehet az egészségünkre.

2024. október 31., 15:22

Szerző:

A konzerves ételek hosszú eltarthatósági idejük és könnyű tárolhatóságuk miatt népszerűek, különösen, mert sokféle alapanyag és étel elérhető ilyen formában, a zöldségektől kezdve a halakon át egészen a készételekig – írja a Mirror cikkére hivatkozva a Femcafe. Előnyük, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban gyakran gazdagok maradnak, mivel a friss alapanyagokat közvetlenül a konzerválás előtt dolgozzák fel, megőrizve ezzel tápanyagtartalmukat. Hátrányuk azonban, hogy egyes fajták magas só-, cukor- és adalékanyag-tartalmúak lehetnek, illetve a konzervdobozokban lévő fémek, például a BPA, hosszú távon kockázatot jelenthetnek az egészségre. Mértékletes fogyasztásuk esetén a konzervételek praktikus megoldást nyújtanak, de érdemes figyelni az összetevők listájára és a hozzáadott anyagokra. 

A veszélyes konzerv

Egy új tanulmány szerint ugyanis az egyik konzervben kapható étel különösen veszélyes lehet egészségünkre nézve, főleg ami a terhes nőket és a gyerekeket illeti. Egyes tonhalkonzervek ugyanis veszélyesek lehetnek az egészségünkre. Konkrétabban:

a kutatás során szinte minden Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Nagy-Britanniában értékesített halkonzerv metil-higannyal szennyezett volt, amit a kutatók a rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hoztak. 

Ezt ráadásul a konzerveken végzett vizsgálatok is kimutatták. Az ilyen ételek elfogyasztása ráadásul nagyon veszélyes lehet, mivel károsíthatják az agy fejlődését, de akár életveszélyes tüdőkárosodáshoz is vezethet. 

Kiugró értékek

Ám csak hogy érthetőbb legyen: a jelenlegi uniós és brit jogszabályok értelmében a tonhal higanytartalmának határértéke 1 mg/kg, míg más halak esetében ugyanez 0,3 mg/kg lehet. A Foodwatch és a párizsi székhelyű Bloom civil szervezet ugyanakkor megállapították, hogy 

az általuk megvizsgált 148 konzervdoboz mindegyike higanyt tartalmazott, amelynek mintegy 57 százaléka meghaladta a 0,3 mg/kg higanyhatárértéket.

Egy párizsi Carrefour Cityben vásárolt konzervdoboz például rekordszintű, 3,9 mg/kg higanyt tartalmazott, ami a megengedett 0,3 mg/kg-os határértéknek a 13-szorosát jelentette.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Joenomias / Pixabay)