Kakukkfüvet termeszt? Így szedje le, hogy ne pusztítsa el a növényt
A kakukkfű szüretelése során néhány alapszabályt be kell tartani.
Sokan vágnak bele a saját fűszernövénykert kialakításába, de csak kevesen tudják, hogy az egyik legkedveltebb fűszer- és gyógynövény, a kakukkfű szüretelése nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha nem megfelelően nyúlunk hozzá, könnyen előfordulhat, hogy a következő szezonban búcsút mondhatunk a friss, illatos leveleknek. A The Spruce szakértői összegyűjtötték, hogy mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy a növény túlélje a szüretelést, és hogy évről évre egyre dúsabbá váljon.
A kakukkfű egy örökzöld mediterrán félcserje, amely számára a rengeteg napfény nélkülözhetetlen, ugyanakkor nem igényel sok törődést, ennek ellenére bőséges termést adhat, ám csak abban az esetben, ha betartunk néhány alapszabályt. A kakukkfű tavasszal és kora nyáron a legaromásabb, ekkor érdemes leszedni, különösen a reggeli órákban, amikor a legintenzívebben érződnek az illóolajok. Ugyanakkor arról sem lehet megfeledkezni, hogy a betakarítás ideje kritikus időszak a növény számára.
A kakukkfű így lesz igazán hosszú életű
A leggyakoribb hiba, amelyet a hobbikertészek elkövethetnek a kakukkfűvel szemben, hogy vagy túl sokat vágnak le belőle egyszerre, vagy rossz helyen vágják le az ágakat. Fontos tudni, hogy a kakukkfű fásodásra hajlamos, és ha nem szedjük rendszeresen, gyorsan elveszítheti a fűszernövény jellegét. Azonban ha túlságosan megnyirbáljuk, visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk – különösen, ha a fás szárakat is levágjuk. A titok: csak a fiatal, zöldes hajtásokat vágjuk le, és mindig hagyjunk elegendő levelet és szárat a növényen, hogy képes legyen regenerálódni.
Ha nagyobb mennyiséget szeretnénk begyűjteni, a növény felső részének akár a felét is levághatjuk, de csak akkor, ha ügyelünk arra, hogy maradjon elég egészséges zöld rész alul. Ez elősegíti a bokrosodást, és megelőzi a virágzást is, ami gyengíti az aromákat.
A frissen leszedett kakukkfüvet rögtön felhasználhatjuk, hiszen ilyenkor a legízletesebb, de ha későbbre tartogatnánk, többféle tárolási módszer közül is választhatunk. Hűtőben, nedves papírtörlőbe csomagolva akár két hétig is friss marad, de vízbe állítva is eláll pár hétig. Ha hosszabb távú megoldást keresünk, érdemes megszárítani: sötét, szellős helyen, csokrokba kötve két hét alatt kiszárad. Aki pedig modern módszerre vágyik, lefagyaszthatja jégkockákba rejtve is, így mindig kéznél lesz egy csipetnyi ízesítőanyag a levesekhez vagy mártásokhoz.
Fontos különbséget tenni a betakarítás és a metszés között. Míg előbbit az ízek begyűjtése érdekében végezzük, utóbbi a növény egészségének megőrzése miatt nélkülözhetetlen, különösen a virágzás után, illetve a téli időszak előtt. Ha betartjuk ezeket az alapelveket, a kakukkfű éveken át megbízható, illatos társ lehet a konyhában és a kertben is.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)