Ezt tegye a joghurtba, hogy javuljon az emésztése

Noha a joghurt fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár, sokan nem éppen a kívánt hatást érik el vele. Ám néhány apró, de fontos szabály betartásával a hibákat ki lehet javítani.

2024. szeptember 2., 12:41

Szerző:

A joghurt rengeteg ember kedvence: sokan friss gyümölcsökkel, zabpehellyel dobják fel, de akadnak, akik a kettő kombinációjáért vannak oda. Azt azonban már kevesebben veszik figyelembe, hogy a rosszul megválasztott (pl. az előre gyártott gyümölcsös) joghurt tele lehet cukorral, ami így csak a zsírpárnák gyarapodásához vezet. Főleg ha rendszeresen és túl sokat eszünk belőle! 

Jó hír, hogy aki a joghurtot mértékletesen képes fogyasztani, az a lehető legjobbat teszi a szervezetével. Főleg, ha a Health magazin által közölt friss tanulmány alapján extrázza is azt. 

Ettől lett igazán szuper a joghurt a laborban

A Health magazin által szemlézett tanulmány Hannah D. Holscher, az UIUC táplálkozási docensének nevéhez fűződik, aki felfedezte, hogy a méz a joghurtba csöpögtetve igazi egészségbombává válik. A szakember a méz joghurtra gyakorolt hatásait azután kezdte el kutatni, hogy olyan tudományos megállapításokkal találkozott, amelyek szerint a méz támogatja a bifidobaktériumok túlélését a Petri-csészés kísérletekben.

„Mivel a bifidobaktériumok gyakori probiotikus baktériumok, amelyeket a joghurthoz adnak, és a sima joghurtot általában mézzel fogyasztják, érdekelt annak meghatározása, hogy ez a kulináris párosítás segíthet-e a probiotikus túlélés támogatásában mind in vitro (laboratóriumban), mind in vivo (emberekben)” – közölte a magazinnal Hannah D. Holsche. Gyanúját mindkét tanulmány eredményei igazolták. 

Holscher és kollégái ugyanis első tanulmányuk során egy laboratóriumban azt elemezték, hogy négy különböző típusú méz hogyan befolyásolja a joghurtban lévő probiotikumok életképességét. A kísérlet során lóhere, lucerna, hajdina és narancsvirág mézet adtak a joghurthoz, amely a Bifidobacterium animalis probiotikus törzset tartalmazta.

A kutatók ezután tesztelték a potenciális emberi emésztés joghurtra gyakorolt hatását nyál, gyomorsav, bélepe és enzim minták hozzáadásával. A szimulált emésztés során kiderült, hogy a bélfázisában a lóheréből készített méz és joghurt keverékének van a legmagasabb túlélési aránya a probiotikumok közül.

Így hat az emberre a joghurtos méz

Aki a fentiekből azt szűrte le, hogy a joghurt plusz méz kombó maga az ételek Mekkája, azt óvatosságra intenénk, mivel egy laboratóriumban elvégzett vizsgálat eredménye könnyedén tévútra vezethet. Tudta ezt jól Hannah D. Holsche és csapata, ezért egy újabb kísérlet során megvizsgálták, hogy a laboratóriumi eredmények alkalmazhatók-e az emberekre. Azaz két héten keresztül 66 egészséges felnőttel etettek mézes, illetve hozzáadott cukrot tartalmazó, hőkezelt joghurtot. A szakemberek ez idő alatt az alanyok székletmintáit vizsgálták, és információt gyűjtöttek a résztvevők bélrendszerének állapotáról is.

A kutatás során kiderült, hogy a mézes joghurt az emésztés során gazdagította ugyan a B. animalis tartalmát, és már egy evőkanál méz elegendő volt a probiotikumok túlélésének támogatásához. Ugyanakkor a joghurtos méz nem befolyásolta a bél tranzitidejét, és más megfigyelhető egészségügyi előnyökkel sem járt. Azaz bár a joghurt mézzel való fogyasztása jár némi egészségügyi előnnyel, ám a krónikus bélrendszeri betegségekben szenvedők problémáin nem segít.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)