Megdöbbentő adat: ez a korosztály érintett leginkább az intimplasztikában

Hogy szükség van-e egy esetleges intimplasztikai beavatkozásra, annak eldöntése rendkívül szubjektív. Ugyanakkor sokan a párjuk kezdeményezésére fekszenek kés alá.

2024. szeptember 4., 15:38

Szerző:

A női intimplasztika száma világszinten megduplázódott az elmúlt évtizedben – elsősorban esztétikai okok miatt – áll a Semmelweis Egyetem honlapján. Ahogyan arról az intézmény beszámolt, új tanulmányukban az alkalmazott műtéti eljárásokat értékelték azok kimenetele és a páciensek elégedettsége szerint. Hangsúlyozták: bár a műtét az önelfogadást, önértékelést nagymértékben javítja, minimális szövődménnyel járhat, ezért fontos, hogy indokolatlan, téves esztétikai elképzeléseken alapuló beavatkozásokra ne kerüljön sor. 

Az egyetem kiemelte, a mell-, orr- és hasplasztika mellett a kisajak műtéti úton történő formálása, esetleges aszimmetriájának korrigálása az egyik legkeresettebb nőgyógyászati esztétikai beavatkozás a világon a beavatkozások számát tekintve. Sok esetben a beavatkozásnak funkcionális oka van – a külső nemi szervek anatómiája például irritációt okoz a fehérnemű viselésekor, bizonyos sportok végzésekor, intim együttlét során –, a műtétet választók többsége mégis főként esztétikai megfontolások miatt keresi fel nőgyógyászát a témában. 

Intimplasztika: nincs olyan, hogy legbiztonságosabb módszer

Géczi András Mihály, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának munkatársa, a tanulmány első szerzője elmondta, 2019-ben világszinten 164 ezer kisajakplasztikát végeztek, ez a szám mára azonban lényegesen magasabb lehet, hiszen csak az Egyesült Államokban 45 százalékos növekedést tapasztaltak ez idő óta. Az igény növekedésével párhuzamosan az alkalmazott műtéti eljárások száma is bővült, ám arra vonatkozóan, hogy melyik a legbiztonságosabb módszer, mely eredményével a páciensek a leginkább elégedettek, nincs iránymutatás. A legkevesebb szövődménnyel ugyanakkor a rádiófrekvencia használata jár: ez, a világszinten egyelőre kevésbé gyakori módszer a beavatkozás költségei miatt nem terjedt még el. 

Az intimplasztika inkább a fiatalok körében népszerű

A Semmelweis Egyetem tanulmánya végül kiemeli, annak megítélése, hogy szükség van-e egy esetleges beavatkozásra, szubjektív. A döntést segítheti erre vonatkozó kérdőív, mely a mindennapi kényelemről, szexuális életről tesz fel kérdéseket. Létezik emellett a kisajak méretét meghatározó skála is, ám olyan objektív paraméter, mely alapján egyértelműen műtétet javasolnak, nem. A páciensek ugyanakkor leggyakrabban partnerük javaslatára keresik fel orvosukat, és főként a fiatalabb, 18-25 éves korosztály érintett az intimplasztika kérdésében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: ddabong via Pixabay)