Így viselkedjünk egy rákos beteggel

A család szerető támogatása nagyban hozzájárul a rákos beteg gyógyulásához. 

2024. április 20., 15:15

Szerző:

Legtöbbször puszta jóindulatból hajlamosak vagyunk kioktatni a rákos embereket arról, hogy mit kellene csinálniuk, és hogyan kellene átvészelniük ezt az időszakot. A megkérdezett betegek ezzel szemben akkor érezték magukat a legjobban, ha nem irányítani akarták őket, hanem sokkal inkább támogatni – írja a HáziPatika

A betegség híre nem csak a beteget, de annak családját, szeretteit is óriási nyomás alá helyezi. Élete egyik legnehezebb küzdelme áll a rákos beteg előtt, ezt a harcot azonban sokszor akaratlanul is megnehezíti a családja és környezete. Fontos azonban, hogy erősek maradjunk, hiszen a betegnek anélkül is bőven eleget kell elviselnie, hogy még a környezetében élőket is vigasztalnia kellene. Ha a betegség kezelése alatt a páciens érzései és gondolatai is kitüntetett figyelmet kapnak, az nagymértékben javíthatja a gyógyulás esélyeit – írja a Webbeteg

Ne kezeljük kisgyermekként a rákos beteget!

Sokszor a családja szinte kisgyermekként kezdi kezelni a rákkal küzdő személyt, ami egyrészt erősíti benne a betegségtudatot, másrészt pedig olyan feladatokat vesz el tőle, amelyek elterelhetnék a figyelmét az állapotáról. Inkább lelkileg támogassuk őt ebben a nehéz időszakban. Ha mi magunk kételkedünk is az orvos által javasolt kezelésekben, ne erőltessük a véleményünket a betegre! Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy hasznos lehet másodvéleményt kérni, de dönteni minden esetben a rákos betegnek kell. 

A szeretet a legerősebb dolog a világon, ezért a támogató hálózat és szerető közeg elsődleges fontosságú nemcsak a rákos, de szinte minden megbetegedés esetén. A szolidaritás, a megértés és az, hogy egyszerűen csak a betegek mellett vagyunk, nagyon sokat jelent. A pozitív gondolkodás, a határozott jövőkép, és a kijelentő mód alkalmazása – szemben a feltételes „ha meggyógyulok” móddal – nagyon nagy százalékban hozzájárulhat a javuláshoz.

A család mellett pszichiáter is segíthet a rákos betegnek 

Általános gyakorlat az egyéni pszichoterápia, amelynek lényege a személyes kapcsolattartás. A szakember segít abban, hogy a páciens képes legyen megfogalmazni és kifejezni az őt gyötrő pszichés problémákat, miközben a gyógykezelése tart. Nagyon mély, komoly szorongásoktól kezdve kimondásra kerülhetnek olyan egyszerű gyakorlatias kérdések is, minthogy ki vigyáz a kutyusra, amíg ő kemoterápiás kezelésben részesül. Ha szükséges, a pszichiáter szorongáscsökkentő, kedélyjavító, antidepresszáns gyógyszereket írhat fel.

Az az általános tendencia, hogy a nők könnyebben megnyílnak a pszichiáter előtt, mint a férfiak. Az erősebb nem képviselői, ha felkeresik a pszichiátert, többnyire nem akarják részletesen elemezni a problémáikat, csak gyors gyógyszeres segítséget szeretnének. A női részvétel aránya abban az esetben is magasabb, amikor a pszichiáter a hozzátartozónak ajánlja fel a segítségét. Egy férfi hozzátartozó az esetek nagyobb részében nehezebben vehető rá, hogy egy tanácsadáson vagy egy foglalkozáson megjelenjen. Ebben nagy szerepet játszhat az a – még ma is érvényes – társadalmi elvárás, amely a férfit „erősnek” akarja láttatni minden körülmények között, aki nem sír, nem panaszkodik, és egyedül is képes megküzdeni a problémáival.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)