Így segít a Gondosóra a házi kedvencek ügyében is

Nem tudja megoldani házi kedvencének ellátását, mert kórházba került? Ebben is segít a Gondosóra.

2024. április 7., 11:44

Szerző:

Gondosóra program segítség lehet a házi kedvencek, kisállatok számára is – közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videóban. Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a programot azért indították el, hogy gondoskodó államként az idősek biztonságát megteremtsék. Hozzátette: olyan segítségkérésekre is fel kell készülniük, amikor az idős ember nem tudja megoldani házi kedvencének ellátását, mert például több napig kórházi ellátásra szorul. Jelezte, hogy a gondosórát igénybe vevőknek ezekben az esetekben is igyekeznek segítséget nyújtani, és megkeresik azokat az állatvédő civil szervezeteket, amelyek információt, tanácsokat tudnak nyújtani az ilyen helyzetekben. 


A videóban Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos elmondta, hogy levélben fogják felkeresni az állatvédő szervezeteket, és lehetőséget biztosítanak számukra a programhoz való csatlakozásra. A kapcsolódó szervezetek által a diszpécserközpont munkatársai tájékoztatást tudnak nyújtani arról, hogy az idősek melyik szervezethez fordulhatnak segítségért házi kedvencükkel kapcsolatban. Ahogy arról korábban írtunk, már több mint 600 ezer nyugdíjas regisztrált a Gondosóra szolgáltatásra

Így mentett életet a Gondosóra

A Gondosóra program a kormány által indított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jelzőkészülékes szolgáltatás. Célja, hogy az idősebbek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket. Az Európában egyedülálló programhoz egy 24 órás diszpécserszolgálat tartozik, ahol szakképzett diszpécserek nyújtanak segítséget a felmerülő problémák megoldásában.

Jelzés esetén a kontaktszemély, aki lehet egy családtag, szomszéd, barát, vagy egy szociális gondozó értesítést kap a problémáról és segít. Súlyosabb esetben a rendőrséget vagy a mentőket is a helyszínre küldik a diszpécserek. Egyre többen igénylik a csuklóra vagy nyakba akasztható eszközt és mostanra már a segítségkérésekkel kapcsolatos konkrét esetek is nyilvánosságra kerültek.Február végén horgászás közben esett a vízbe egy nyugdíjas férfi, akinek életét a Gondosóra mentette meg. Épp a bottartóját próbálta leszúrni a földbe, ám az megszaladt, a horgász pedig a Körös vizébe esett. A folyó azon a részen különösen veszélyes, a vízmélység minimum négy méter. A pacemakerrel rendelkező férfi nem tudta megvetni a lábát az iszapos területen, megkapaszkodott a közeli fák gyökereiben, de elfáradt, és nem tudta felhúzni magát a partra. A telefonja a vízben tönkrement, de ekkor jutott eszbe, hogy Gondosórája ott lóg a nyakában – olvasható a kormány facebook oldalán. A segítségkérésre a hatóságok gyorsan a férfi segítségére siettek, és kötelekkel kihúzták a partra.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)