10 ezer nyugdíjas életét mentette meg

Már több mint 600 ezer nyugdíjas regisztrált a Gondosóra szolgáltatásra.

2024. március 25., 10:41

Szerző:

Eddig több mint 10 ezer nyugdíjas életét mentette meg a Gondosóra szolgáltatása, és 200 ezer hétköznapi ügyben tudtak segíteni a diszpécserközpont munkatársai – írja az Infostart. Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán azt írja, hogy a A Gondosóra legidősebb felhasználója továbbra is a 106 éves Gizi néni.

A miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán elmondta: a 65 éven felülieknek igényelhető Gondosóra szolgáltatás használata során több mint 16 ezer alkalommal értesítették a kontaktszemélyeket, hozzátartozókat, és közel 15 ezer órán keresztül beszéltek az ügyfelekkel a diszpécserközpont munkatársai.

Nyitrai Zsolt videóbejegyzésében arra biztatott mindenkit, hogy regisztráljon, mert a Gondosóra „biztonságot ad a nyugdíjasnak és nyugalmat a hozzátartozóknak. Segítséget jelent egy gombnyomással”.

Így mentette meg a nyugdíjasok életet a Gondosóra

Február végén horgászás közben esett a vízbe egy nyugdíjas férfi, akinek életét a Gondosóra mentette meg. Épp a bottartóját próbálta leszúrni a földbe, ám az megszaladt, a horgász pedig a Körös vizébe esett. A folyó azon a részen különösen veszélyes, a vízmélység minimum négy méter. A pacemakerrel rendelkező férfi nem tudta megvetni a lábát az iszapos területen, megkapaszkodott a közeli fák gyökereiben, de elfáradt, és nem tudta felhúzni magát a partra. A telefonja a vízben tönkrement, de ekkor jutott eszbe, hogy Gondosórája ott lóg a nyakában – olvasható a kormány facebook oldalán. A segítségkérésre a hatóságok gyorsan a férfi segítségére siettek, és kötelekkel kihúzták a partra.

Elek Marcell, a Gondosóra központ műszakvezető diszpécsere konkrét példaként említette, hogy az egyik felhasználó azt jelezte feléjük, hogy az erdőben elveszett. A bejelentés után a GPS alapján be tudták mérni a pontos pozícióját, ezáltal tudtak segíteni, koordinálni, hogy minél hamarabb ki tudják őt hozni az erdőből. A kollégája időközben riasztotta a 112-n keresztül a katasztrófavédelmet és a rendőrséget, így sikerült kivezetni őt az erdőből. Kiérkezéskor már a rendőrség emberei fogadták a helyszínen – tette hozzá.

Aszalós Márton diszpécser egy másik esetet is említett. Egy idős hölgy két másik személy jelenlétében utazott autóval, ám útközben balesetet szenvedtek. Felborultak az autóval, és az egyik utas beszorult a járműbe. Egy másik diszpécser eközben értesítette a 112-n keresztül a mentőket, a katasztrófavédelmet és a rendőrséget. A segítség nagyon hamar, hét percen belül megérkezett a helyszínre, és sikeresen megmentették mind a három érintettet.

(Kiemelt kép: Gondosóra Facebook oldala)