Így mentett életet a Gondosóra: idős horgász, elveszett túrázó és autóval felborult nénik hálásak

A Gondosóra GPS összeköttetéssel rendelkezik, ütésálló és mivel a csuklón hordható, gyors segítséget jelenthet az idősebb korosztálynak a nap 24 órájában.

2024. március 7., 18:50

Szerző:

A Gondosóra program a kormány által indított, ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jelzőkészülékes szolgáltatás. Célja, hogy az idősebbek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket. Az Európában egyedülálló programhoz egy 24 órás diszpécserszolgálat tartozik, ahol szakképzett diszpécserek nyújtanak segítséget a felmerülő problémák megoldásában.

Jelzés esetén a kontaktszemély, aki lehet egy családtag, szomszéd, barát, vagy egy szociális gondozó értesítést kap a problémáról és segít. Súlyosabb esetben a rendőrséget vagy a mentőket is a helyszínre küldik a diszpécserek. Egyre többen igénylik a csuklóra vagy nyakba akasztható eszközt és mostanra már a segítségkérésekkel kapcsolatos konkrét esetek is nyilvánosságra kerültek. 

Horgászt mentett a Gondosóra

Február végén horgászás közben esett a vízbe egy nyugdíjas férfi, akinek életét a Gondosóra mentette meg. Épp a bottartóját próbálta leszúrni a földbe, ám az megszaladt, a horgász pedig a Körös vizébe esett. A folyó azon a részen különösen veszélyes, a vízmélység minimum négy méter.

A pacemakerrel rendelkező férfi nem tudta megvetni a lábát az iszapos területen, megkapaszkodott a közeli fák gyökereiben, de elfáradt, és nem tudta felhúzni magát a partra. A telefonja a vízben tönkrement, de ekkor jutott eszbe, hogy Gondosórája ott lóg a nyakában – olvasható a kormány facebook oldalán. A segítségkérésre a hatóságok gyorsan a férfi segítségére siettek, és kötelekkel kihúzták a partra.

Elveszett kirándulón és autóbalesetet szenvedett néniken is segítettek

Elek Marcell, a Gondosóra központ műszakvezető diszpécsere konkrét példaként említette, hogy az egyik felhasználó azt jelezte feléjük, hogy az erdőben elveszett. A bejelentés után a GPS alapján be tudták mérni a pontos pozícióját, ezáltal tudtak segíteni, koordinálni, hogy minél hamarabb ki tudják őt hozni az erdőből. A kollégája időközben riasztotta a 112-n keresztül a katasztrófavédelmet és a rendőrséget, így sikerült kivezetni őt az erdőből. Kiérkezéskor már a rendőrség emberei fogadták a helyszínen – tette hozzá.

Aszalós Márton diszpécser egy másik esetet is említett. Egy idős hölgy két másik személy jelenlétében utazott autóval, ám útközben balesetet szenvedtek. Felborultak az autóval, és az egyik utas beszorult a járműbe. Egy másik diszpécser eközben értesítette a 112-n keresztül a mentőket, a katasztrófavédelmet és a rendőrséget. A segítség nagyon hamar, hét percen belül megérkezett a helyszínre, és sikeresen megmentették mind a három érintettet.

(Kép forrása: Freepik)

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.