Kérdőjelek a Gondosóra körül: hová tűnt több mint 100 milliárd forint?

A Gondosóra egy innovatív életmentő eszköz az időseknek vagy a Fidesz egyik propagandaeszköze?

2024. március 26., 14:36

Szerző:

A legalapvetőbb információk sem derülnek ki a Gondosóra program részleteiről – írta a Népszava, amely többedszerre próbált információkhoz jutni, korábban közérdekű adatigényléssel fordultak a Miniszterelnöki Kabinetirodához, illetve a Miniszterelnöki Kormányirodához, hogy kiderüljön: mikor igényelték és mikor adták ki az első eszközt, bevezetése óta havi bontásban hányan igényeltek és hányan kaptak Gondosórát. Megkeresésükre csak a Miniszterelnöki Kabinetiroda reagált: „a kért adatok tekintetében a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem minősül adatkezelőnek”.

Arról sem tudni semmit, hogy pontosan milyen életveszélyes helyzeteket oldottak meg a gondosórák, hogy hol van a „száz főt alkalmazó diszpécserközpont”, illetve hogy egyáltalán mennyibe kerül egy darab ilyen óra.

Az uniós támogatásból finanszírozott, 104 milliárd forintos projekttel összefüggésben Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója rendszeresen sikertörténetről számol be. A hónap közepén, amikor az Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködési megállapodást írt alá a Miniszterelnöki Kabinetiroda nevében, azt mondta: már „csaknem” 600 ezren regisztráltak, és „a Gondosóra szolgáltatás az elindítása óta csaknem hétezer életet mentettek meg”. Nem sokkal később, március 24-én Facebook-oldalán „több mint” 600 ezer regisztrálóról, és „több mint” 10 ezer életmentésről jelentett.

Sem Nyitrai Zsolt, sem a Kormányzati Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.-t nem válaszolt a lap megkeresésére.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselőnek aggályai vannak a programmal kapcsolatban. Az európai uniós források jogszerű felhasználását ellenőrző Integritás Hatóságtól, illetve az Európai Csalás Elleni Hivataltól (OLAF) kérte az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzését és vizsgálatát. Választ egyelőre nem kapott.

A Népszavának nyilatkozott egy meg nem nevezett politikus, aki úgy fogalmazott: a látszólag az idősek védelmét szolgáló szociális intézkedés valójában a Fidesz egyik propagandaeszköze.

A Gondosóra-program 2022 tavaszán indult el. A 65 évesnél idősebb jelentkezők és regisztrálók egy olyan, okosórához hasonló eszközt kapnak ingyen, amelyet nyakban vagy karon hordhatnak, és amely lehetővé teszi, hogy – rosszullét, baleset esetén – egyetlen gomb megnyomásával kapcsolatba kerüljenek az éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat munkatársaival.

Hadházy Ákos szerint adatvédelmi aggályokat vet fel, hogy a Fidesz nyilvántartja a szimpatizánsai életkorát, ahogy az is, hogy az adatkezelésben nem szociális szervezet, hanem a Fidesz és a Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Korlátolt Felelősségű Társaság vesz részt. Beszélt arról is: a kormánypárt az eszközöket az EU-val fizetteti ki, miközben „horribilis áron veszi meg azokat, és a haverok irgalmatlan pénzeket keresnek rajta”.

(Kiemelt kép: Gondosóra FB-oldal)

12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.