Így lehet spórolni az étolaj árán, és még egészségesebb is lesz az étel

Manapság már az étolaj is luxusterméknek számít, főleg az amelyik nem fröccsen szét amikor sütünk benne valami finomat. Mutatjuk hogyan lehet spórolni úgy, hogy közben nem marad el a kulináris élmény. 

2024. március 1., 12:43

Szerző:

Spórolni leginkább azon tudunk, amit megeszünk, ezért most egy olyan konyhai eszközt fogunk bemutatni, amivel töredékére csökkentheti az étolaj használatát. Teljesen elképzelhetetlen a hétvége rántott hús nélkül és még mindig a legtöbben olajban sütnek. A jó minőségű étolaj ráadásul drága. Ha nem megfelelő hőmérsékleten sütünk, zsíradékban tocsogó lesz a végeredmény, ami egészségtelen is. A tökéletes rántott hús receptjéről itt írtunk.

Spórolni elképesztően sokat lehet forrólevegős fritőzzel 

A forrólevegős fritőz néhány évvel ezelőtt kezdett beférkőzni a magyar konyhákba. A készülékekben jellemzően egy fűtőszál és két ventilátor van, ezeknek köszönhetően járja át az egész sütőt és a bennük készülő ételeket a forró levegő. Valójában olyan, mintha légkeveréses sütőben sütnénk. A sütőfelület azonban sokkal kisebb, ezért sokkal koncentráltabb benne a magas hőmérséklet, így minden oldalról gyorsabban és hatékonyabban meg tudja sütni, pirítani az ételt. A fritőz elnevezés valószínűleg a formája miatt ragadt rá, hiszen olaj helyett a száraz, forró levegő által sül benne a hús, a krumpli és a zöldség – írja az Egy.hu.

„Ennek ellenére bespriccelhetjük vagy ecsetelhetjük olykor egy kevés zsírral, olajjal az ételek külsejét, hogy a kérgük valóban megpiruljon és még ízletesebb legyen. A zöldségeknek például kifejezetten jól áll, hogyha nincsen rajtuk semmilyen zsiradék, de a rántott dolgokat érdemes lehet legalább csak éppen hogy beolajozni kívülről, és persze a fánk vagy a lángos is elképzelhetetlen egy pici olaj nélkül. Anélkül is megsülne mindkettő, de egy pici olajat elbírnak” – tanácsolja Reszkető Tamás kreatív séf.

A forró levegővel megsütött ételek előnyei közé tartozik, hogy koleszterinszegényebbek, egészségesebbek, mintha bő zsírban vagy bő olajban sültek volna. Jó hír lehet ez a zsírszegény vagy koleszterinszegény étrendet követők számára. Az olajban sütés közben égett fehérjék keletkezhetnek, amik leragadhatnak a sütő aljára vagy a falára, ez köztudottan nem egészségbarát. De nemcsak a szervezetünk, hanem a pénztárcánk is hálás lehet egy ilyen eszközért, hiszen ebben a sütőben lényegesen kevesebb olajat használunk el hétről hétre vagy hónapról hónapra – írja a lap. 

Ráadásul környezettudatosabb, mint az olajsütő, hiszen sokkal kevesebb (akár semennyi) használt olaj keletkezik sütés közben, nincs zsírgőz, nem hagy foltot a konyhafalon, nem kell kétévente újrafesteni a főzőfülkét, hogy eltüntessük a vasárnapi rántott hús megsütésének nyomait. Hátrányként megemlíthetjük a méretét, jellemzően 2-4 személyesek ezek a készülékek, a legnagyobbakban 8 fő részére készíthetünk egyszerre egy-egy adag ebédet vagy vacsorát. Továbbá ezek a fritőzök jellemzően nem bírják a nagyon nagy meleget, általában 205-210 fokra vannak konvertálva, ami behatárolja a sütési lehetőségeinket.

„Jellemzően ugyanazokat az ételeket tudjuk a forrólevegős fritőzben elkészíteni, amiket egy hagyományos fritőzben is meg tudnánk sütni, például sült burgonyát, rántott húsokat, és minden mást, amit bő olajban sütnénk. Ezeket azonban olaj hozzáadása nélkül is elkészíthetjük. Valamint – többek között a tepsiben sült sertésoldalas feldarabolva, a tarja – gyakorlatilag minden, ami belefér, és egyébként sütőben sütnénk, elkészíthető benne”– mondja Reszkető Tamás kreatív séf.

„Még kenyeret is lehet benne sütni, bár az nem lesz az „igazi”, mert a forrólevegős fritőzben nincs semmilyen gőzképződés, emiatt pedig kicsit szárazabb lesz a pékáru. Süteményeket, például muffint, répatortát, brownie-t süthetünk benne, de piskótát már nem, annak ugyanis a légkeverés a gyilkosa” – magyarázta Reszkető Tamás hozzátéve, hogy a légkeverés nélkül sült ételeket nem igazán javallott forrólevegős fritőzben készíteni, mert kiszáradnak.

(Kiemelt képünk illusztráció: sült krumpli. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

07:49

Noha a madárinfluenza világszerte eddig több mint 200 emlősfajt fertőzött meg, és egyre közelebb kerül az emberhez, egyelőre nem kell tartani egy kizárólag az emberre szabott mutánstól. Az viszont beszédes adat, hogy az eddig ismert emberi megbetegedések 52 százaléka végződött halállal.