A tökéletes rántott hús receptje: ettől lesz ropogós a bunda

Rántott húst mindenki tud sütni, de a tökéletes rántott hús a ropogós bundába rejtett szaftos, puha hús.

2024. február 19., 09:31

Szerző:

A rántott hús az az étel, amit mindenki szeret. Számos körettel tálalhatjuk, ugyanolyan jól passzol a sült krumplihoz, mint a rizibizihez. Adhatunk mellé tartármártást, díszíthetjük a tálalást citrommal, de készíthetünk belőle laktató szendvicset is. Egy szó, mint száz, a rántott hússal nem lehet betelni.

A frissensült sokféle húsból készülhet, finom a csirke combjából, szárnyából, ám a legnagyobb kedvenc a szárnyas melléből, sertéskarajból és borjúfelsálból sütött. Akkor igazán finom, ha a bunda ropogós, a hús pedig omlós, szaftos.

Előkészületek a tökéletes rántott hús elkészítéséhez


A hús előkészítésénél a vastagabb szeleteket érdemes kicsit kiklopfolni, hogy a rostok felpuhuljanak. Nem szükséges ehhez húsklopfolót használni, elég lehet, ha egy kés nyelével vagy az öklünkkel kissé megütögetjük a húst.

Fontos, hogy a tojást jól verjük fel panírozás előtt, különben nyúlós, ragacsos marad. A felvert tojásba ne tegyünk sót!

A lisztet szitáljuk át felhasználás előtt, és csak finomlisztet használjunk a panírozáshoz. Viszont fűszerezhetjük őrölt borssal vagy fűszerpaprikával, ezeket jól keverjük el a liszttel.

Lehetőleg házi zsemlemorzsával panírozzuk a hússzeleteket. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kenyér- és zsemlemaradékokat sütőben kiszárítani, majd kézi reszelővel lereszelni, végül átszitálni. Ezt is ízesíthetjük: keverhetünk bele reszelt citromhéjat, parmezán sajtot, apróra vágott rozmaringot, kakukkfüvet, tökmagot vagy napraforgómagot, szezámmagot. Ebben az esetben a nagyobb darabokat nyomkodjuk rá a tojással már bevont húsra, nem elég, ha csak megforgatjuk a keverékben.

Panírozás előtt érdemes a húst fokhagymás tejbe, tejfölbe vagy joghurtba pácolni. Ennek az eljárásnak köszönhetően hihetetlenül omlós és sokkal finomabb lesz a rántott hús.

A rántott hús panírozása


A húst hagyományosan lisztbe, tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. A lisztbe forgatás után jól rázzuk le a húsról a felesleges lisztet, különben nem tapad rá a tojás. A tojást is alaposan csorgassuk le a húsról, mielőtt a zsemlemorzsába forgatnánk. A zsemlemorzsában csak éppen forgassuk meg a húst, nem kell megnyomkodni. Csak annyi zsemlemorzsa kerüljön rá, amennyit magától felvesz!

Olajban vagy zsírban süljön a rántott hús?

Sokan a sertészsír használatára esküsznek, míg mások az olajra. Ma már más opciót is ki lehet próbálni, például sütőben is lehet pompás rántott húst készíteni, vagy forró levegős sütőben. Ha azonban maradnál az olaj vagy zsír használatánál, akkor arra figyelj, hogy a zsiradék éppen csak ellepje a szeleteket. A hőmérséklete akkor ideális, ha serceg, de nem bugyborékol.

A serpenyőben soha ne legyen egyszerre sok hús, mindegyik férjen el kényelmesen. Csak akkor szabad megmozgatni, ha fordításra kerül a sor. A felesleges piszkálás következtében a bunda könnyen megsérülhet, nem marad egyben. A sütési idő a hús fajtájától és vastagságától függ. A csontos részeket, mint például a csirkecombot, jóval tovább kell sütni.A kisült húsokat tálalás előtt mindig pihentessük, így a bundának lesz ideje kicsit keményedni, jó ropogós lesz.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Bru-nO via Pixabay)

15:02

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.