Időskorúak és az internet: nem veszélytelen a terep

A netezés számos veszélyt rejt az időskorú felhasználókra nézve.

2024. április 11., 10:10

Szerző:

Időskorban az internet használatának számos veszélye, csapdája van. Mostani cikkünkben két, talán kevésbé ismert, de annál gyorsabban terjedő pszichológiai veszélyről lesz szó.

Az internet egyik legnagyobb veszély, hogy hosszú órákra, akár fél napokra belefeledkezünk a böngészésbe, s ezzel az önfeledt eszközhasználattal tönkretesszük a testünket. Ez nem csak az idősebb generációkra érvényes, hanem a fiatalabbakra is – írja az egy.hu.

Fizikailag és mentálisan is káros a folyamatos netezés, időskorban is

Nem csak fizikailag megerőltető, és káros a hosszú órákon keresztül való internetezés, a mozdulatlanság, a görnyedés vagy az elhízás veszélyei miatt, az elménkre sincs jó hatással a folyamatos eszközhasználat. Agyunkat olyan információáradattal bombázzuk, amelynek még csak a töredékét is alig vagyunk képesek feldolgozni. Ezzel pedig egyértelműen gyorsíthatjuk az agy természetes leépülését, sőt: a dementálódás felé is nagy lépéseket tehetünk.

A net tele van csalókkal

Szintén veszély az is, hogy nem védjük eléggé számítógépünket a csalóktól, akik így könnyen és gyorsan akár a pénzünkhöz is hozzájuthatnak.

Hogy ne váljunk áldozattá? Az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja az, ha ismerjük a legjellemzőbb elkövetési módszereket és a gyanús jeleket felismerve nem dőlünk be a csalóknak – hívja fel a figyelmet a Rendőrség.

Elmagányosodás, izoláció

50 év felett lassan minden embernek csökken a kapcsolati hálója, s ha a háló legfontosabb „pontjaival” nem alakítunk ki erős, megbonthatatlan kapcsolatot, a magány (sőt: annak radikális formája, az izoláció) könnyen bekövetkezhet.

A magánytól való félelemmel gyakran együtt jár az az érzet is, hogy már senki számára nem vagyunk érdekesek, és már nem tudjuk befolyásolni a történéseket az élet globális-társadalmi, de akár családi szintén sem.

Ez a feleslegesség-érzet gyakran azzal társul, hogy az illető túlkompenzál: úgy érzi, hogy igazolja az idősekkel kapcsolatos negatív társadalmi előítéleteket, ha bizonyos dolgokról kevesebbet tud másoknál, ha mintegy „lemarad valamiről”, ezért folyamatosan bújja az internetet, megállás nélkül új és új ismereteket szerez, s ezzel együtt mindenhez hozzászól – a kommentszekciók királya/királynője lesz.

Mivel jár ez? Természetesen azzal, hogy a mennyiség a minőség rovására megy: ismeretei részismeretek lesznek, s ezzel környezetében éppen az ellenkező hatást éri el: nem tiszteletet és elismerést vált ki, hanem még inkább azt mondják róla, hogy tájékozatlan, zavaros, kapkodó, s társadalmi kapcsolatai még inkább csökkennek.

(Kép forrása: Pexels)