Szörnyű fejfájás gyötri? Komoly probléma állhat a háttérben

Bár sokan csak legyintenek a fejfájás kapcsán, egyáltalán nem mindegy, hogy a fejünk mely részén tör ránk a fájdalom.

2024. szeptember 12., 15:41

Szerző:

A fejfájásnak sok fajtája lehet, amik közül néhányat egészen egyszerű felismerni. A legtöbb esetben a fejfájás nem több, mint rövid távú kellemetlenség, amely vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval, étellel, koffeinnel vagy pihenéssel megszűnik. Némely fejfájás azonban súlyosabb tüneteket okoz, és orvosi ellátást igényel – figyelmeztet cikkében az Egészségkalauz.

A egészségügyi portál szerint a leggyakoribb fejfájás típusok alapvetően négy részre csoportosíthatók:

  • A migrén klasszikusan lüktető fájdalmat okoz, amely órákon át - néha napokig is - tart a fej egyik oldalán.
  • A tenziós fejfájás általában olyan, mintha egy szoros szalag szorítaná a fejét.
  • A cluster fejfájás nem gyakori állapot. A fájdalom a fej egyik oldalát érinti, hirtelen kezdődik és körülbelül 30 perctől három óráig tart. Ahogy a neve is sugallja, ezek a fejfájások csoportosan ismétlődnek, néha ugyanazon a napon vagy naponta néhány hétig.
  • A szinusz fejfájás nyomásként jelenik meg az arc egyik oldalán, az orr mögött vagy az egyik szem felett, ha szinusz fertőzése van. 

A ritka fejfájás nagyon ijesztő lehet

Az Egészségkalauz kiemeli, hogy néhány fejfájás fajta nem annyira ismert, így amikor a fájdalom jelentkezik, akár ijesztő is lehet. Ezek közül a legfontosabbak:

Jégcsákány fejfájás

Ezt a fajta fejfájást nem véletlenül hívják így, mivel az hirtelen jelentkezik, rövid ideig tart, de súlyos szúró fájdalmat okoz. A jégcsákány fejfájás olyan múlékony, hogy már jóval azelőtt elmúlt, hogy bármilyen gyógyszer hatásos lenne. Ez a típusú fejfájás általában olyan embereket érint, akik már szenvednek migréntől vagy cluster fejfájástól.

Új, tartós fejfájás

Az orvosok ezt a fejfájást újnak nevezik, mert olyan embernél alakul ki, akinek korábban nem volt fejfájása.

Hétvégi fejfájás

Nem, a fejfájás nem naptárral jár. A hétvégi fejfájást inkább a koffeinelvonás okozza, ami az erek tágulásához vezet. Ez a fajta fejfájás gyakran az utolsó korty kávé után 12-24 órával kezdődik, és valószínűleg hétvégén alakul ki, amikor elhalasztja a nap első csésze fogyasztását, vagy teljesen kihagyja a kávézást. Könnyen azonosíthatja ezt a típusú fejfájást, ha összehasonlítja hétvégi koffeinbevitelét a hétköznapi fogyasztásával. 

Mi a teendő fejfájás esetén? 

Végül érdemes pár szót ejteni arról, hogy mi a teendő fejfájás esetén. Az első és legfontosabb, hogy vegyük figyelembe a tüneteinket. Azaz ha hirtelen és heves, súlyosan fájó fejfájást érzünk, az a fejben lévő vérzést is jelezheti. Ilyen célszerű sürgősségi orvosi segítséget kérni. 

Ha viszont a fejfájás kevésbé súlyos, a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen vagy az acetaminofen tartalmú szerek elegendőek lehetnek a fájdalom enyhítésére. 

(SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP)

Számos ráktípusnak vannak egyértelmű jelei, amelyeket nem veszünk komolyan. A túlélés esélyeit azonban nagymértékben megnöveli, ha a tünet alapján elgondolkodunk, talán rák áll a háttérben. Az evés közben jelentkező tünetek is beszédesek, érdemes rájuk odafigyelni.