A kullancsok által terjesztett, eddig ismeretlen vírust fedeztek fel kínai kutatók

Kullancsok terjesztik azt az eddig ismeretlen vírust, amely az idegrendszert támadja. A kínai kutatók által felfedezett vírus lázat, fejfájást és hányást okoz.

2024. szeptember 9., 16:06

Szerző:

A kínai Csincsouban, kórházban kezelt betegnél 2019-ben mutatták ki azt a vírust, amelyről most egy friss tanulmányban számoltak be kutatók. A 61 éves férfit láz, fejfájás és hányás kínozta, mintegy öt nappal azután, hogy meglátogatott egy vizenyős, mocsaras területen található parkot Belső-Mongóliában – írja a Dívány.

A kullancsok terjesztik az eddig ismeretlen vírust

A férfi arról számolt be, hogy betegsége előtt több kullancs is megcsípte. Az egészségügyi szakemberek először Lyme-kórra gyanakodtak, ám az antibiotikumos kezelés nem segített – így bebizonyosodott, hogy nem baktériumról van szó. Vérének DNS- és RNS-alapú vizsgálata kimutatta, hogy egy eddig ismeretlen orthoreovírusról van szó. (A vírusok ezen csoportjába tartozó kórokozókat alapvetően kullancsok terjesztik.)

Az emberre is veszélyes vírus Európában is megjelenhet

A kutatók több mint 14 ezer kullancsot gyűjtöttek be, és a vérszívók mintegy 2 százalékánál mutatták ki az új vírust, a WELV-et (wetland vírus). Összesen öt kullancsfajban találták meg, ezek közül a legtöbb a Haemaphysalis concinna elnevezésű élősködő volt, amely Kína és Japán mellett

Németországban, Franciaországban, Oroszországban és Kelet-Európa számos államában is megtalálható.

A tünetek a láztól a kómáig széles skálán mozognak

Összesen 20 kórházi betegnél találták meg a fertőzést. Legtöbb esetben láz, szédülés, fejfájás, rossz közérzet, hátfájás, hányinger, hányás és hasmenés jelentkezett, ám egyes pácienseknél szövetkárosodást és véralvadást is tapasztaltak.

Egy beteg kómába is esett, ami azt mutatja, hogy a vírus az idegrendszert is megtámadhatja.

Egereken is végeztek kísérleteket a szakemberek: a kórokozó náluk több esetben halálos, az agyat érintő fertőzést váltott ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)