Sokkoló: így teszi tönkre a dohányzás a bőrt

Bár ma már köztudott, hogy a dohányzás káros az egészségre, de az csak ritkán kerül górcső alá, hogy a bőrt is alaposan tönkreteheti. 

2024. augusztus 8., 14:18

Szerző:

Akár hiszi, akár nem, de minden alkalommal, amikor belélegzi a füstöt, a bőrét kémiai toxinok ezreinek teszi ki, amelyek idő előtt örekedéshez, továbbá számos egyéb bőrproblémához vezethetnek. Összeállításunkban most megmutatjuk, milyen negatív következményei lehetnek a dohányzásnak a bőrre nézve. 

Megereszkedett bőr 

A cigarettában számos olyan vegyi anyag található, amelyek károsíthatják a bőrben található kollagént és elasztint. Ahogy viszont ezek a rostok meggyengülnek, a bőr veszíteni kezd az erejéből és rugalmasságából. Hosszú távon pedig ez a bőr megereszkedéséhez és ráncosodásához vezethet. 

Fakó és száraz bőr 

A nikotin használata bizonyítottan rontja az általános véráramlást, mivel az erek szűkülését okozza. Ez más egészségügyi problémával együtt száraz és fakó bőrhöz vezethet. A dohányosok gyakran nagyon sápadtak is, aminek oka, hogy a cigaretta hatására csökken a testükben a vörösvértestek száma.

Hegesedés 

Az erek beszűkülése a dohányosok bőrét hegesedésre hajlamossabbá teszi. Sok cigarettázó tapasztalja, hogy a sebek gyógyulása tovább tarthat, ennek elsősorban az az oka, hogy a dohányzás következtében a vérbe kerülő szén-monoxid megakadályozza, hogy a hemoglobin nagy mennyiségű oxigént szállítson. 

Krónikus bőrbetegségek 

A dohányásoknál megnő a krónikus bőrbetegségek, például a pikkelysömör és az ekcéma kialakulásának kockázata. Akinek pedig már alapból pikkelysömöre van, annak a cigarettázás súlyosbíthatja a naponta jelentkező tüneteket. 

Időskori foltok 

Öregési foltok a kor előrehaldtával bárkinél kialakulhatnak, főleg azok esetében jellemző, akik gyakran és sok időt töltöttek napon vagy szoláriumban. Ugyanakkor tanulmányok kimutatták, hogy a dohányosok hajlamosabbak lehetnek az öregségi foltok kialakulására, sőt esetükben hamarabb is jelentkezhet ez a nem kívánt mellékhatás. 

Bőrrák 

A cigaretta üdő-, torok-, száj-, sőt bőrrákot is okozhat. Kutatások szerint a dohányosok esetében 52 százalékkal nagyobb laphámrák megjelenésének kockázata, mint a nem cigarettázóknál – írja a Forefront Dermatology.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.