Sokkoló dolog derült ki a menopauza és a demencia kapcsolatáról

Egy új kutatás azt sugallja, hogy a korai menopauza jelentősen megnövelheti a demencia kialakulásának esélyét. 

2024. április 23., 11:14

Szerző:

A menopauza jellemzően a 45 és 55 év közötti nőket érinti, ilyenkor pedig a hormonszintek ingadozása miatt számos tünet, például hőhullám vagy hangulati ingadozások jelentkezhetnek. Most azonban néhány friss kutatás azt állítja, hogy azon nők esetében, akik 45 éves koruk előtt, azaz úgynevezett korai menopauzán estek át, az ösztrogénszint csökkenése miatt megnövekedett a demencia kockázata

Több ezer nőt vizsgáltak 

A tanulmányt április 3-án tették közzé a Neurology nevű folyóíratban, a cikkben pedig arra utalnak, hogy azok a nők, akik 45 éves koruk előtt lépnek a menopauza szakaszába, továbbá szív-és érrendszeri betegségekre való hajlamuk is van, nagyobb eséllyel fordulhat elő náluk a kognitív hanyatlás. A kutatásba a tudosók  8360 nőt és 8360 férfit vontak be, akiknek az átlagéletkora 65 év volt. A csapat női résztvevőit ezután három csoportba osztották be, a menopauza bekövetkezésének időpontja alapján. Az egyik csoportba azok a nők tartoztak, akiknél 35 és 48 éves koruk között jelentkezett a klimax, a második csoportba azok kerültek, akiknél ez 49 és 52 éves koruk között következett be, míg a harmadik csoportba azon nők kerültek, 53 és 65 éves koruk között tapasztalták az elváltozást. 

Évekig tartott a megfigyelés 

A tudosók a vizsgálat során megállapították, hogy a résztvevők alkalmaztak-e ösztrogént tartalmazó hormonterepáit, továbbá felmérték, a szívbetegség kockázati tényezőit is. Ezenkívül a team megvizsgálta, hogy a résztvevők szedtek-e vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. A részvevők megfigyelése három éven át tartott, az eredmények alapján pedig a csapat azt találta, hogy a szívbetegség kockázati tényezőivel is rendelkező, korai menopauzán esett nők kognitív pontszámai alapcsobbak voltak, mint a férfi résztvevők, valamint a másik két csoportba tartozó nők pontszáma. A tanulmány szerzői azt mondják, hogy az eredmények meggyőzőek, mindezt pedig figyelembe kellene venni a demencia megelőzési stratégiáinak kidolgozásakor.

Mi okozza a korai menopauzát?

Bár a tudosók nem tudják pontosan meghatározni, mi lehet az oka, ha egy nő korán lép a menopauza szakaszába, de állításuk szerint számos tényező szerepet játszhat, beleértve az életmódbeli tényezőket, a korábbi sebészeti beaatkozásokat és a genetikát is. Például azok a nők, akiknek mindkét petefészkét és a méhét is eltávolították, szinte azonnal klimaxolni kezdenek. Korai menopauzát tapasztalhatnak ezenkívül azok a nők, akiknek az egyik petefészkét eltávolítják vagy kemoterápiás kezelésen esnek át. Ezen túlmenően pedig a dohányzás, különböző automimmun betegségek, a HIV, a krónikus fáradtság szindróba is okozó lehet, de ha a családban fordult már elő másnál is korai menopauza, akkor nem kizárt, hogy a leszármazottak is idő előtt esnek át rajta, olvasható a Healthnews oldalán. 

(Fotó: Freepik)