Pénztárcabarát megoldás: februárban vessünk virágzó balkonnövény magokat!

Tavasztól őszig szívderítő látvány a virágzó balkon, ám a palánták ára évről évre nő. Íme néhány növény, amit kezdő (balkon)kertészek is sikerrel nevelhetnek, ha már februárban elvetik a magokat! 

2024. február 9., 11:49

Szerző:

Lobélia, oroszlánszáj, begónia, muskátli vagy dália: a formák, színek és illatok kavalkádja a balkonra csábít minket, ha eljön a jó idő. A virágzó balkonnövény palánták ára azonban évről évre borsosabb, ezért érdemes belefognunk otthon a palántanevelésbe.

Könnyen nevelhető virágzó balkonnövények

A bugatölcsér egy igazán dekoratív növény, amelyet már most el kell ültetned ahhoz, hogy tavasszal gyönyörködhess benne. A legtöbb bugatölcsér növény lágyszárú évelő, azonban vannak közöttük egynyári növények is. Virágai a szivárvány megannyi színében pompáznak, melyek sok nektárt termelnek, így nagyon népszerűek a méhek, a pillangók, sőt, eredeti élőhelyükön a kolibrik körében is.

Amerikában az őslakosok olyan nagyra becsülték, hogy kulináris, gyógyászati és kulturális célokra is felhasználták. Készítettek belőle teát, használták kígyómarás ellen, és még a ruháikat is befestették vele.

A bugatölcsér szereti a napfényt és a meleget, talajban pedig a tápanyagban szegény, agyagos, termékeny és jó vízelvezetésű az ideális számára. A fajtól függően a bugatölcsér magassága a 15 cm-től akár 2,4 m-ig is terjedhet. Általában tavasszal vagy nyáron virágoznak, de egyes fajok ősszel is hozhatnak virágokat.

A bugatölcsért többféle módszerrel is szaporíthatjuk, magvetéssel, rétegezéssel vagy osztással, a leghatékonyabb azonban a dugványozás.

A dugványozáshoz nem virágzó szárakat kell keresni, majd éles késsel le kell vágni 10-12 cm mélyen a levélcsomópont alatt. El kell távolítani az alsó leveleket és a felső levelek egy részét. A dugványokat gyökereztető hormonba kell dugni, és perlit és komposzt keverékével töltött edénybe ültetni. Amikor megjelennek a gyökerek, virágföldbe lehet ültetni növényeket.

A paprikavirág Brazíliában őshonos, egynyári dísznövény. Körülbelül 30 cm-es a magassága, levelei pedig igazán különlegesek, hiszen szív alakúak. Virágai piros, rózsaszín és lila színek mellett még megannyi árnyalatban pompáznak. Egész nyáron virágzik, így igazán közkedvelt. Akár a virágágyásban, akár a balkonládában is igazán jól mutat.


Gondozása egyáltalán nem nehéz, de igényli a rendszeres öntözést és a tápanyag utánpótlást. A kert napos részébe ültessük. Ha elszáradt virágait folyamatosan eltávolítjuk, az újabb virágok hozatalára fogja ösztönözni. Szaporítani magvetéssel lehet, amelyet február végén kell elvégezni.

A petúnia nem véletlenül népszerű, hiszen nagyon szép virág. Trombita formájú virágai elképesztően sokféle színben jelennek meg, és ráadásul a gondozása sem igényel túl sok feladatot. Ez a Dél Amerikából származó egynyári növény 25-30 cm magasra nő. Egyes változatoknak csüngő hajtásai vannak, amelyek akár az egy méteres hosszúságot is képesek elérni.

Jó a vízáteresztő képességgel rendelkező talajt biztosítsunk a számára, és védjük a széltől. A hideget egyáltalán nem bírja, így óvjuk meg attól is. A petúnia dugványozással vagy magról szaporítható. A magvetés legmegfelelőbb időpontja februárban van, de ha lemaradtunk róla, áprilisig még bepótolhatjuk.

A magokat tőzegalapú virágföldbe vessük és csak vékonyan takarjuk be földdel. Miután 3-4 levelet is növesztettek, ültessük cserepekbe, és ha jó az idő, ültessük ki a virágágyásba. A rendszeres öntözés és tápoldatozás nagyon fontos a petúnia számára. Nyáron akár többször is meg kell öntözni naponta, és hetente szüksége van tápoldatra is. Leggyakrabban a levéltetvek támadhatják meg, a fényhiány miatt pedig előfordulhat, hogy nem növeszt virágokat.

Amit még februárban érdemes vetni

A lobélia magjait is februárban vessük, neki mindenképp fűtött helyiségre van szüksége a növekedéshez.

Az oroszlánszáj, vagyis a tátika magjaiból is februárban kezdjünk el palántát nevelni.

A begónia gumóit ültessük komposzttal töltött cserépbe. Tegyük világos, fagymentes helyre, és várjuk, ahogy kibújnak az apró kis növények.

A dália gumóit is most kell cserépbe ültetni, és 10 Celsius-fokos helyiségben nevelgetni.

A krizantém és a muskátli magjait is most kezdjük palántázni, ha júniusban virágözönben szeretnénk gyönyörködni a balkonon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: jeglaat via Pixabay)